Počeo 12. JoakimInterFest

U Knjaževsko srpskom teatru je počeo Međunarodni pozorišni festival 12. JoakimInterFest, izvođenjem predstave "Iluzije" Ustanove kulture "Vuk Stefanović Karadžić" iz Beograda koju je režirala Tatjana Mandić Rigonat.

Izvor: Beta
Podeli

Na svečanom otvaranju festivala koji nosi podnaslov "Okean, teatar" selektor i direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je da su festivali danas ono što su nekada bili sajmovi za privilegovane varošice i gradove.

"Festivali su sabornost i mesto gde se okupljamo da bi videli predstave ali i gde bi se međusobno videli. Bez obzira na koncepcije i ono što žele da kažu festivali su naši važni međaši kulture i zbog toga bi trebalo da ih podržavamo i da se bavimo njima", rekao je Latinović.

Prema njegovim rečima, festival u Kragujevcu ima svoje izuzetno mesto u kulturi Srbije. Latinović je novinarima rekao da za JoakimInterFest tražio žanrovsku raznovrsnost u moru pozorišta koje postoji, a pre svega glumačku igru.

"Videćete strahovito dobre glumce, koji apsolutno plene i osvajaju prostor scene i to će biti linija koja će povezati predstave i žanrove u festivam programu", rekao je Latinović.

JoakimInterFest se nastavlja u nedelju predstavom "Dva" u režiji Roberta Talarčika i izvođenju Teatra KOREZ iz Katovice (Poljska).

Do 15. oktobra u konkurenciji za festivaske nagrade su i predstave Mađarskog državnog pozorišta "Čiki Gergelj" iz Temišvara (Rumunija), Akademsko ruskog dramskog teatra Joškar-Ola iz Ruske federacije, Zvezdara teatra, (Srbija), Kazališta Planet art iz Zagreba (Hrvatska) i Dramatično-kuklen teatra Vraca (Bugarska).

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: glumica Radmila Živković, dramaturg đorđe Milosavljević i rediteljka Slađana Kilibarda. U čast nagrađenih, poslednjeg festivalskog dana, biće izvedena predstava Ateljea 212 "Slavna Florens" u režiji Đurđe Tešić.

Prati B92 na Viberu

Pozorište

strana 1 od 462 idi na stranu