Gran pri 51. Bitefa predstavi "Olimp"

Gran pri "Mira Trailović" 51. Bitef festivala za najbolju predstavu u celini pripao je predstavi “Olimp: U slavu kulta tragedije" u režiji Jana Fabra, odlučio je žiri.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 30.09.2017.

23:36

Gran pri 51. Bitefa predstavi
Foto: Screenshot

Žiri u sastavu teatrolog Maria Ševcova (predsednik), kompozitor Draško Adžić, koreograf Igor Koruga, dramska spisateljica Ivana Sajko i pozorišna kritičarka Margaret Sorenson doneo je tu odluku većinom glasova.

Specijalnu nagradu "Jovan Ćirilov" žiri je dodelio predstavi “(Sa)slušanje" iranskog autora Amira Reze Kuhestanija u produkciji Pozorišne kompanije Mehr.

U obrazloženu je navedeno da “predstava impresionira svojom jednostavnošću i jasnoćom, koristeći minimum napora da prenese maksimum informacija o odnosima među ženama u društvenom kontekstu sumnje, nadzora i nesigurnosti i to je učinjeno u odnosu na Iran, ali se ne vezuje samo za njega, te stoga poprima širi društveni značaj".

“Tekst je hrabar, a njegova fragmentarna struktura i obrasci ponavljanja povezuju vizuelne i telesne prizore, kao i tehnologiju sa rečima na suptilan i promišljen način. Fina, tanana gluma u saglasju je sa piscem-rediteljem koji ovo delo prikazuje iz ženske perspektive - što za savremenu pozorišnu praksu predstavlja važan korak napred", ocenio je žiri.

Četrdeseti dobitnik “Polititkine" nagrade za najbolju režiju, odlukom žirija u kome su bile rediteljke Iva Milošević i Dijana Milošević, kao i predstavnici Kulturne rubrike Batić Bačević, Ana Tasići Borka Golubović Trebješanin je flamanski reditelj Jan Fabr.

"Fabrov pozorišni jezik oživljava avangardno nasleđe, eklektički je eho Artoovog teatra surovosti i magijske, ritualne praks", ocenio je žiri.

Dvadesetčetvoročasovno trajanje predstave takođe je, smatra žiri lista "Politike", u vezi sa ritualnim aspektom značenja.

"Dug je put otkrivanja arhetipskog u nama samima, izgubljenima u haotičnosti savremenog sveta. Fabrova predstava je sredstvo na tom putu, mesto otpora protiv društvene fragmentacije, isečenosti vremena, raskomadanih života. ’Olimp’ je prostor utopije i područje slobode u vremenu neslobode", navodi se u obrazloženju odluke "Politikinog" žirija.

Publika je najvišu ocenu dala predstavi “Olimp" (4,73), na drugom mestu se našlo “(Sa)slušanje" (4,27), a trećeplasirana predstava je “Carstvo nebesko" (4,09) u režiji Jerneja Lorencija, koprodukcija Narodnog pozorišta i Bitef teatra.

Nagradu publike u ime onih koji su podržali Bitef saopštio je Srđan Šaper, osnivač I&F McCann Grupe.

"Ovogodišnje "Epsko putovanje" još jednom nas je uverilo koliko je Bitef zaslužan za promociju Beograda kao važnog centra pozorišne umetnosti, ali i mesta koje može da okupi ljude različitog promišljanja, slobode duha i novih tendencija. Vrlo mi je drago da smo ove godine podržali Bitef kao i svi oni koji su kupili karte, odgledali sjajne pozorišne komade i glasali za najbolju predstavu. Bitef je bio i biće simbol Beograda, a svi mi koji ga pratimo i podržavamo zalog smo da će to tako i biti", izjavio je Šaper prilikom proglašenja nagrade.

Od 22. septembra izvedene su i predstave "Kvizula" britanske pozorišne trupe "Forced Entertainment", "Istrebljenje" Olge Bah u režiji Ersana Mondtaga i produkciji Koncert teatra iz Bern, "Sneg" u režiji Mondtaga i produckiji Talijateatra iz Hamburga i "Biblija, prvi pokušaj" Jerneja Lorencija u izvođenju ansambla Slovenskog narodnog gledališča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: