Jan Fabr otvorio 51. Bitef festival

"Lepota, čak i kada stvara konfuziju i subverzivnost, uvek donosi poruku pomirenja. Sa tim poklonom otvaram 51. Bitef festival. Dobrodošli iz svih krajeva sveta. Srećno!", poručio je večeras u Sava Centru proslavljeni belgijski reditelj Jan Fabr, uoči početka svoje 24-časovne predstave "Olimp: U slavu tragedije".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

19:15

Jan Fabr otvorio 51. Bitef festival
Foto: Gettyimages / ilustracija

Publika u velikoj sali Sava Centra samo je čula Fabrov glas, s obzirom da je odlučeno da se niko pre izvođača ne pojavljuje na sceni.

Nakon Berlina, Jerusalima, Atine, Avinjona, ekskluzivno u Beogradu publika ima priliku da prisustvuje pozorišnom spektaklu u kome 27 izvođača 24 sata gotovo neprestano igra - probijajući sve limite ljudske psihofizičke izdrživosti.

Predstava traje puna 24 sata, a zasniva se na celokupnoj grčkoj mitologiji, onako kako je ona artikulisana u Homerovim epovima i tragedijama Eshila, Sofokla i Euripida.

Za posetioce pripremljeno je sve ono neophodno da se provede jedan dan na Bitefu: prostor za spavanje, restoran i snack bar, Sensa relax zona, za izveštavanje sa predstave MTS je obezbedio wi-fi i ćarging zonu, dok će u Telegroup QuizIT kutku svi zainteresovani posetioci moći da učestvuju u interaktivnom kvizu i osvoje vredne nagrade.

"Olimp" dolazi u Beograd sa epitetom jednog od najznačajnijih scenskih dela ostvarenih na početku 21. veka, a ugledni belgijski kritičar Fredi Dekreuz izjavio je da će se istorija pozorišta odsad deliti na period pre i posle Fabrove predstave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: