Pozorišna predstava o Lenki Dunđerski u Muzeju Vojvodine

Pozorišna predstava "Od raja do beznjenice", čiji tekst i režiju potpisuje Zoran Subotički biće izvedena 18. avgusta u novosadskom Muzeju Vojvodine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.08.2017.

14:32

Pozorišna predstava o Lenki Dunđerski u Muzeju Vojvodine
Thinkstock / Ilustracija

U predstavi igraju Jovana Radovanović, kao Lenka Dunđerski, Ervin Hadžimurtezić, kao Laza Kostić i Miodrag Petrović, kao Lazar Dunđerski.

Beznjenica, prema rečima reditelja Zorana Subotičkog, znači zapravo život bez nje.

"To je kovanica koju je smislio sam Laza Kostić i koja je obeležila njegovih poslednjih deset godina života, koliko je pisao pesmu Santa Maria della Salute", kazao je Subotički.

Predstava "Od raja do beznjenice" opisuje te momente Lazine "rajske sreće", prijateljevanja sa Lenkom Dunđerski, lepom, mladom, talentovanom i obrazovanom ćerkom najmoćniijeg Srbina u Austrougarskoj monarhiji - Lazara Dunđerskog i vreme nakon njene tragične smrti.

Pre same predstave publika ima priliku da čuje monološko kazivanje Bogdana Dunđerskog, koje nije sastavni deo predstave, ali jeste ukupnog događaja kojim se predočava.

Kuriozitet ove predstave, nastale 2015. godine na dvorcu Fantast Bogdana Dunđerskog, je što se izvodi isključivo u dvorcima, palatama i zdanjima od kulturno-istorijskog značaja.

Do sada je izvedena više od četrdeset puta u dvorcu Fantast, dvorcu u Kulpinu, palati Lazara Dunđerskog u Zrenjaninu, Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, Gradskoj većnici u Subotici, Tekelijanumu u Budimpešti, u Srbobranu, Čelarevu i drugim vojvođanskim varošima i gradovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: