Goran Jevtić: "Kralj Ibi" sada liči na "Pobesnelog Maksa"

U okviru festivala "Dev9t" u Staroj ciglani izvodi se predstava "Kralj Ibi" u postavci glumca Gorana Jevtića, koji veruje da je, posle "Ibija" kojeg smo ovde gledali pre 30 godina, uspeo da napravi uzbudljivu predstavu koja je ogledalo ovog vremena.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.06.2017.

16:46

Goran Jevtić:
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ

"Svaka generacija ima pravo na svoje čitanje klasika. Mi želimo da pričamo o tome gde smo doveli planetu danas. Ta ispošćena zemlja koju smo od nekoga nasledili i još goru je ostavljamo, dodatno je upropašćena ratovima, mržnjama, nekim novim talasima izeglica, gde jednog dana jedni budu izbeglice, sutradan ti isti budu dželati nekome drugome", rekao je Tanjugu Jevtić, koji u predstavi igra kralja Ibija.

Kaže da nisu želeli da se bave lokalnom pričom, već globalnom slikom sveta.

"Dokle god mi sebe ovde gledamo kao parče svoje avlije i mislimo da smo centar sveta, imaćemo mnogo veće probleme od ovih koje imamo. Uzeli smo da Ibija pravimo ovde zato što smo želeleli da prikažemo svoj stav i komentar na sve što se u ovom svetu dešava i okupili smo umetnike koji su imali potrebu da izraze tu vrstu stava", objašnjava.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Kaže da njihov "Kralj Ibi" pomalo izgleda kao "Pobesneli Maks", ali i da je ovde reč o sadašnjosti, a ne o budućnosti, pa je zbog toga "sve monstruoznije i opasnije".

"Ako imate u ovom trenutku dve komšijske države od kojih jedna ujutru proba nuklearni program, a druga odmah vojnu paradu sa nekom drugom silom na granici, ako imate ponovo uspostavu tri ili četiri carstva sa ubijanjem svih demokratskih i bilo kojih drugih sistema koji su se uspostavljali kroz 20. vek, vi imate celu planetu na ivici rata", komentariše Jevtić, koji i tumači kralja Ibija.

Na mestu gde se izvodi predstava postoji veliki rov - "između dva zamišljena carstva u koji se ubacuju žrtve, deca koja se šalju u rat", a Jevtić smatra da celo čovečanstvo danas ide ka tom rovu.

"Ako vi idete u pozorište i konzumirate umetnost samo tako da vam je ona puka zabava, to je prostor za gubljenje vremena ili prostor ispraznosti. Nas je zanimao umetnički čin koji nosi naš stav o onome što se u ovom trenutku u svetu dešava i gde smo mi kao čovečanstvo došli i još gore kuda idemo. Bojim se da svi idemo ka tom rovu", pojašnjava Jevtić.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
Poštujući filozofiju festivala "Dev9t" trudili su se, kaže, da integrišu sve umetnosti koje su im bile dostupne, pa su u predstavu ubacili sekvence iz filma Srđana Ćešića sa govorima svetskih lidera koji su, prema Jevtićevim rečima, "luđi od teksta Alfreda Žarija", zatim skulpture Viktora Kiša i Ivana Garčevića, simbol ruskog dvora koji je nacrtao strit art umetnik Branko Tešić.

Muziku potpisuje Nemanja Aćimović, scenski pokret Sonja Vukićević, kostime Tijana Pavlov. Mira Đurđević igra mamu Ibi, a Jevtićevi studenti druge godine glume Akademije umetnosti (Saša Nićiforović, Nemanja Rafailović, Sava Stojanović, Dimitrije Stajić, Marko Milošević) igraju narod, predstavnike dvora i sve one "koji nažalost omogućuju svakom ludaku da se uzdigne do neslućenih visina".
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
"Ovde ćete naći fantastične umetnike koji rade u neuslovima, ali koji su beskompromisni i ne polažu nikome račun i imaju pravo da ne ćute i da ne pristaju na autocenzuru i na cenzuru. Ako negde postoji sloboda da se neko izrazi, to je ovde", rekao je Jevtić.

"U eri kada mobilnim telefonom možete da snimite, sa dobrom pričom i idejom i dobrom ekipom, podjednako uzbudljiv film, više nemate prava da se žalite: Ja nemam posla, ne mogu da snimim film."

Sva mesta za izvođenja do zatvaranja festivala 17. juna već su rezervisana, a predstava će se od septembra ponovo igrati u Staroj ciglani. Planiraju da se tokom zime presele u neki drugi prostor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: