"Nedodeljivanjem nagrade je arogantno srušeno Sterijino pozorje"

Sterijinu nagradu dobila sam svojevremeno, verovatno zasluženo, a sada sam zbog ovog dogadjaja zgrožena, jer se žiri poneo gordo i doneo štetne odluke za budućnost, izjavila je glumica Dušanka Stojanović Glid, uključujući se u višednevnu polemiku povodom odluke žirija 62. Sterijinog pozorja da ne nagradi nijednu predstavu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 13.06.2017.

08:38

Foto: YouTube Screenshot

Nedodeljivanjem nagrade je "arogantno srušen" "62- godišnji, već dugo ruiniran, festival", rekla je za Politiku glumica, koja se ulogom Klitemnestre u predstavi "Elektra" Narodnog pozorišta u Beogradu predstavila publici Sterijinog pozorja.

"Pitate me za žiri? Koji? Onaj koji za sebe misli da je natprosečan, a za ostale kažu da su prosečni, iako su na proseku sagradili svoje karijere, sem Isidore Žebeljan, za koju ne znam šta joj je doprineo ovaj destruktivni čin", rekla je Glid "Politici".

Glid podseća da je bila u žiriju kada je Predrag Miki Manojlović, predsednik žirija ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, dobio 2012. nagradu "Dobričin prsten".

"Na tom impresivnom spisku njegovih uloga sigurno je bilo i sasvim prosečnog, sećaju se mnogi. Neka sam proceni koje je uloge mogao bolje da uradi, pa ako ima umetničkog morala, neka vrati 'Dobričin prsten'", rekla je ona.

Glid je dodala da je srećna što nije prihvatila da učestvuje u radu Manojlovićevog privatnog pozorišta.

"Odbila sam i veliku sumu novca koju mi je ponudio. Nije mi bio umetnički izazov njegov 'Romeo i Julija', jer sam smatrala da je reč o velikoj političkoj i finansijskoj manipulaciji preko srpskih, albanskih glumaca i Šekspira. To mi je stvaralo neprijatnost", objasnila je Glid.

Žiri u sastavu Predrag Miki Manojlović, Emina Elor, Isidora Žebljan, Nikita Milivojević i Aleksandar Popovski odlučio je da nijednu od devet predstava u takmičarskom programu Sterijinog pozorja ne nagradi. Umesto toga je jednoglasno dodelio dve Sterijine nagrade: Sterijinu nagradu svim učesnicima 62. Pozorja i Specijalnu Sterijinu nagradu publici 62. Sterijinog pozorja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: