Verdijeva "Moć sudbine" u Narodnom pozorištu

Verdijeva opera "Moć sudbine" biće premijerno izvedena 25. februara u Narodnom pozorištu pod dirigenstkom upravnom Dejana Savića i u režiji dugogodišnjeg umetničkog rukovodioca teatra "Goldoni" u Livornu Albarta Paloše.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.02.2017.

15:08

Verdijeva
narodnopozoriste.co.rs

Paloša će "Moć sudbine" postaviti kao rekonstrukciju čuvene postavke sa festivala "Muzički maj u Firenci" iz 1953. godine. On je na današnjoj konferenciji za novinare istakao da je "Moć sudbine" jedna od najkompleksnijih Verdijevih opera u kojoj je uspeo da ukomponuje mnoštvo likova iz različitih društvenih slojeva, primetivši da je Verdi, pored toga što je veliki kompozitor, bio i veliki dramaturg, čija genijalnost ide pod ruku sa Šekspirom i Brehtom.

Paloša je podsetio da je "Moć sudbine" 1953. u Firenci režirao Dmitri Mitropulos, a pevali su velika operska imena Mario del Monako, Fedora Barbieri, Aldo Proti, Renata Tebaldi, Chezare Sijepi. "Imam utisak da je taj dug velikih pevača ušao i u vaše umetnike", kazao je Paloša, prijatno iznenađen kvalitetom pevača Narodnog pozorišta, koji odgovaraju njegovoj postavci jer su, kako je primetio, ne samo dobri pevači već i odlični glumci.

On je istakao i da je za njega Beogradska opera vrsta ikone, a dolazak u Narodno pozorište kao povratak kući, jer su prve ploče sa ruskim operama koje je slušao kao dete, bili snimci Beogradske opere iz pedesetih i šezdesetih godina, a prva Norma koju je slušao u Trstu srpski sopran Radmila Bakočević.

Paloša je najavio da će publika u njegovoj postavci Verdijeve opere "Moć sudbine" videti "najbolje iz italijanske tradicije", da su sve scene slikane i pohvalio slikarnicu i tehničke mogućnosti Narodnog pozorišta da rekonstruiše scenografiju iz 1953, dodavši da će kostimi biti moderniji, jer su preuzeti iz prethodne produkcije.

Na premijeri će pevati Aleksandar Manevski, Jasmina Trumbetaš Petrović, Miodrag D. Jovanović, Dejan Maksimović, Jadranka Jovanović, Nebojša Babić, Ivan Tomašev, Tatjana Mitić, Sveto Kastratović, Darko đorđević i Predrag Gligorić uz učešće Orkestra, Hora i Baleta nacionalnog teatra.

Dirigent i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Savić je istakao da je "Moć sudbine" velika i značajna predstava, dugačka opera koju su oni uspešno skratili, i da je reč o delu koje izvlači najbolje iz solista.

"Nema suvišnih elemenata na sceni, već ova opera prilično tereta stavlja na pleća solista i predstavlja veliki poduhvat za njih", rekao je Savić, dodavši da je ovo jedna od poslednjih velikih Verdijevih opera koja postaje deo repertoara nacionalnog teatra na kome se već nalazi 33-35 naslova. "Kolege iz Italije, gde postoji 2.000 teatara, zavide nam na tome što imamo stalne ansamble i što smo repertoarsko pozorište čemu svi teže i čemu se sada polako vraćaju", kazao je Savić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: