Hinkeman Zagrebačkog kazališta mladih na sceni NP

Predstava "Hinkeman", po motivima ekspresionističke drame nemačkog književnika Ernsta Tolera, u režiji Igora Vuka Torbice, beogradskog reditelja mlađe generacije u izvođenju glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, gostovaće na Velikoj sceni 24. januara, najavili su danas iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

20:10

Hinkeman Zagrebačkog kazališta mladih na sceni NP
Foto: Screenshot

Predstava je višestruko nagrađivana na raznim festivalima u Hrvatskoj i regionu ("Gaveline večeri" u Zagrebu, "Infant" u Novom Sadu, Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu), a nedavno je dobila i nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u celini, a Rakanu Rušaidatu je za interpretaciju naslovne uloge pripala Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu.

U predsavi igraju Rakan Rušaidat, Mia Biondić, Frano Mašković, Doris Šarić Kukuljica, Dado Chosić, Petar Leventić, Jasmin Telalović, Vedran Živolić, Marica Vidušić, Milica Manojlović, Nađa Perišić Radović, Milivoj Beader i Ozren Grabarić.

Tragedija u tri čina koju je Toler, istaknuti antifašista čije se književno delovanje ne može odvojiti od političkog, napisao za vreme boravka u zatvoru 1922. godine, bavi se idejom krize muškosti, odnosno krizom identiteta muškarca, koju metaforički izjednačava sa stanjem u Nemačkoj posle Prvog svetskog rata.

Predstava je premijerno izvedena 7. novembra 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: