Počinju Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, 47. po redu, počinju 29. novembra i trajaće do 1.decembra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2016.

16:34

Počinju Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije
Foto: Thinkstock

Ovogodišnji domaćin je Malo pozorište "Duško Radović", a predstave će se igrati i u Pozorištu lutaka "Pinokio".

Na programu će biti deset predstava pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kragujevca, Subotice, Niša i Banja Luke.

Stručni žiri, koji čine profesor Nacionalne akademije za filmsku i pozorišnu umetnost iz Bugarske Slavčo Malenov, teatrolog i v.d. upravnik Srpskog narodnog pozorišta prof. dr Zoran Đerić i reditelj i kostimograf Boris Čakširan, dodeliće nagrade u deset kategorija, dok će dečiji žiri dodeliti nagrade u kategorijama "najglasniji aplauz", "lutkarske čarolije" i "naj, naj predstava".

Ovogodišnje Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije otvoriće predstava "Kameni cvet", rađena po tekstu Mile Mašović-Nikolić, a u režiji Nikite Milivojevića.

U okviru festivala biće organizovane i radionice za decu, u foajeu Pozorišta lutaka "Pinokio" biti priređena izložba lutaka studenata Fakulteta primenjenih umetnosti, a poseban segment biće posvećen Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici, koji će se predstaviti izložbom "Festival u fokusu" i promocijom svojih izdanja.

"Festival u fokusu" obuhvatiće izbor od 60 fotografija nastalih tokom protekla 23 izdanja festivala i predstavlja svojevrsni prikaz i pregled njegovog razvoja od skromnih početaka sredinom devedesetih godina do danas kada važi za jedan od najznačajnijih festivala pozorišta za decu i pozorišta lutaka u Evropi.

U okviru promocije knjiga, koja će biti održana 1. decembra od 17 časova u Malom pozorištu "Duško Radović", biće predstavljena sva izdanja Međunarodnog festivala pozorišta za decu, uključujući i zajednička izdanja sa Pozorišnim muzejem Vojvodine, kao i časopis za lutkarsku umetnost "Niti" u izdanju Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: