Dan Pozorišta Boško Buha

Pozorište Boško Buha osnovano je na današnji dan, pre šezdeset šest godina. Od tada do danas, članovi pozorišta se trude da zajedno sa publikom gledaju u nebo i čine ovaj svet boljim mestom.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 13.10.2016.

14:06

Dan Pozorišta Boško Buha

Priča o Pozorištu Boško Buha, kao i mnoge pozorišne priče, počinje od Branislava Nušića. Po njegovoj zamisli je, 1937. godine nastalo „Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda“.

Po oslobođenju Beograda 1945. osnivači Rodinog pozorišta nastavili su rad pod okriljem Pionirskog pozorišta, koje svoje predstave izvodi u drugim beogradskim dvoranama. Ipak, ono je iste godine zatvoreno pod obrazloženjem da „nije pedagoški da se deca bave glumom i baletom, da je to čak krajnje štetno za njihov uzrast, da su u pozorištu izloženi opasnosti da steknu bolesne ambicije i da je bolje da se posvete samo učenju“. Tako je Beograd ostao bez pozorišta za decu punih pet godina.
Tek krajem 1950. Gita Predić-Nušić uspela je da dobije saglasnost o pokretanju novog dečjeg pozorišta. Tako je 13. oktobra te godine osnovano Pozorište Boško Buha, i deci je vraćeno pravo na pozorište.

Od osnivanja do danas, za tačno šezdeset šest godina, na našoj sceni odigrano je preko dvesta pedeset naslova, a kroz našu salu prošlo je preko pet miliona dece, njihovih roditelja i nastavnika. Ne bismo pogrešili ako bismo rekli da prve generacije publike danas na predstave dovode svoje unuke.

“Ti si me naučio da je dečja fantazija mnogo veća i slobodnija od mašte odraslih. Sada već svi znaju da, dok se odrasli svim silama trude da unište ovaj svet, deca plove očiju uprtih u nebo.”

Paolo Mađeli, reditelj, u pismu Pozorištu Boško Buha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: