Medenica: Negativna selekcija, frustracija i osveta

Profesor, umetnički direktor BITEF-a i pozorišni kritičar Ivan Medenica rekao je, nakon kontroverzne odluke da ne bude izabran za redovnog profesora FDU, da je "matematika glasanja bila u redu", ali da iza nje stoji činjenica da živimo u društvu koje pogoduje negativnoj selekciji i razvoju ličnih frustracija.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Petak, 07.10.2016.

14:58

Medenica: Negativna selekcija, frustracija i osveta
Foto: Tanjug

Medenica, profesor Istorije svetskog pozorišta i drame, bio je jedini kandidat za mesto redovnog profesora za svoju oblast i, s obzirom na besprekornu biografiju, dobio je veoma pozitivan referat i izveštaj o referencama tročlane komisije koja ga je predložila izbornom veću. Izborno veće je izveštaj u dosadašnjem vanrednom profesoru usvojilo bez ikakve diskusije i primedbi, ali na tajnom glasanju on nije dobio dovoljan broj glasova. Kvorum je bio "tanak", a on je od 37 prisutnih redovnih profesora (ima ih ukupno 50) dobio 24 glasova za, 12 protiv i 1 uzdržan. Nedostajala su mu dva za izbor.

"To je slučaj bez presedana na fakultetu i univerzitetu uopšte. Javno nije bilo nijedne primedbe, ali je tajno neko 'likvidiran' kako ne bi mogao da napreduje u karijeri", rekao je Medenica za TV Prva.

Kako je rekao, o suštinskim razlozima za "likvidaciju" može da spekuliše, ali veruje da dobar deo njih čini sujeta. Govoreći za agenciju Beta, rekao je da je u pitanju najverovatnije lična osveta.

"Ja sam aktivni pozorišni kritičar, koji je pisao o svojim kolegama. Takođe, iza nas je veoma uspešan BITEF. Iza ove odluke ne stoji politička pozadina, već društveni fenomen koji traje decenijama, tu su srozavanje kriterijuma, odliv mozgova i nemanje repera. FDU i dalje ima izuzetne profesore, ali društvo u kome živim pogoduje negativnoj selekciji i razvoju ličnih frustracija i tu nikakvog durgo razloga ne može da bude", rekao je Medenica.

Čovek koji je uspešno vodio BITEF "na leđima mahnitog bika" rekao je i da je kroz karijeru zbog svojih kritika uvek dobijao negativne bodove, "ali nikad takve da mu bude ugrožena karijera".

Medenicu su odmah podržale brojne kolege sa FDU i studenti, koji su ga 2015. izabrali i za jednog od tri najbolja profesora u Srbiji, a u međuvremenu se oglasio i dekan FDU koji je, što bi takođe bio presedan, najavio novi konkurs.

Medenica nije siguran da će se javiti na novi konkurs.

"Moj glavni razlog za eventualni ostanak na FDU bili bi studenti. I, naravno, nemalo divnih kolega s kojim sam sarađivao na zajedničkim naučnim, izdavačkim i drugim projektima FDU. Ako uspete u borbi za vaša prava, interese i pravdu, a ne za mene, ja neću imati nikakvu drugu mogućnost nego da ostanem sa vama", poručio je Medenica preko društvenih mreža.

Ipak. u izjavi za Betu rekao je da nije siguran da želi da nastavi da radi u "takvom okruženju".

U svojoj objavi na Fejsbuku, Medenica je rekao da bi ova situacija ipak mogla biti korisna za FDU.

"Iz grčke tragedije znamo da je prinošenje kralja na žrtvu bio ritual ozdravljenja zajednice (nadam se da znate da je car Edip najbolji primer). Niti sam ja kralj, ima mnogo drugih vrhunskih profesora na FDU, niti je ovo grčka tragedija, niti ja, da prostite, baš želim i volim da budem žrtva. Ali, ako analogiju uzmemo bar krajnje uslovno, siguran sam da će ovo 'likvidiranje' biti od koristi za sve nas, pre svega - FDU", naveo je Medenica.

U radu tročlane komisije koja je o Medenici napisala izuzetno pozitivan izveštaj bio je Nebojša Romčević.

“Kvorum je bio tanak juče zato što apsolutno niko nije mogao da predvidi da stvari mogu da krenu ovim putem. Nemate tu preku potrebu da budete tamo i zaokružite, jer računate da ne postoji zdrav um koji želi dobro fakultetu i koji će zaokružiti ne”, kaže Romčević. “Ne glasate vi za određenog čoveka da vam bude prijatelj do kraja života, nego glasate za njegove rezultate, za njegovu karijeru, za njegov značaj kao predavača i tu je profesor Medenica apsolutno suveren”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: