Sutra počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu, 23. po redu, biće svečano otvoren sutra na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici, najavili su organizatori.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 24.09.2016.

10:04

Sutra počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

U okviru svečane ceremonije otvaranja selektor i direktor festivala Slobodan Marković uručiće nagradu za životno delo "Mali princ" kompozitoru Zoranu Hristiću i poznatom italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju Mimu Kutikiju.

Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i Hadži Zoran Lazin, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će festival svečano otvoriti Hristić. Nastupiće Dečiji crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice, pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić, i Manasi Panđa Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa.

Takmičarski program obuhvatiće 16 predstava za decu iz celog sveta, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona, a publika će do 30. septembra uživati i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Na repertoaru će biti lutkarska opera "Princeza Tirando" pozorišta "Arijel" iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, lutkarska predstava "Amakajaku, avantura u Amazonu" iz Kolumbije (Pozorišna fondacija "Majka zemlja" iz Palmire), kanadska "Neutabanim stazama" trupe "Šašave senke" (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike.

Publiku očekuje i lutkarska predstava "Srebrno kopito" pozorišta "Žirafa na preklapanje" iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci, kao i komad "Patka, smrt i lala" Ljubljanskog pozorišta lutaka. Na programu će biti i tri domaće predstave: "Rečna sirena" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, "Ko je najmoćniji na svetu?"

Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Par cipela" Dečjeg pozorišta Subotica. Biće izvedene i "Mala sirena" (Bosna i Hercegovina), "Bajka o ribaru i ribici" (Crna Gora), "Deveta ovčica" (Hrvatska), "Guska, smrt i lala" (Poljska), "Let kroz priče" (Rumunija), "Badnje veče" (Rusija), "Mali lutkar" (Zapadna Java, Indonezija) i "Zlatokosa" (Slovenija).

Predstave će se igrati na izvornom jeziku u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu "Deže Kostolanji". Biće dodeljene nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju originalnu muziku, nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalna nagrada za originalnost i fantaziju. O svemu će odlučivati dr. Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

Najavljen je i bogat prateći program, a ulaz na sve događaje je besplatan. Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: