Kad Mira Stupica kaže - pridrži se ti za mene

Kolege i poštovaoci opraštaju se od legendarne glumice Mire Stupice i kažu da će ona zauvek živeti kroz svoje nezaboravno delo, ali i ističu njen nepokolebljiv duh, koji ju je činio pravom divom celog života.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 19.08.2016.

15:03

Kad Mira Stupica kaže - pridrži se ti za mene
Foto: Tanjug

Glumac Mihailo Janketić kaže da je ona rođena da - živi večno.

"Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno", rekao je Janketić Tanjugu.

"Ona će sigurno, bez obzira što neće biti prisutna fizički među nama, ostati u našim mislima i emocijama zauvek, živa i prisutna. Mira je bila izuzetno dobar i veliki čovek i nije moglo drukčije biti nego izuzetna i velika glumica", naglasio je on.

Poslednji put su se videli u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

"Držala me je pod ruku da siđemo niz neke stepenice i onda mi kaže: Slobodno se ti nasloni na mene, ja ću te pridržavati da siđemo. Ona je tako bila duhovita i od svega je umela da napravi događaj", rekao je Janketić.

Reditelj Jagoš Marković kaže da je Mira Stupica bila velika dramska umetnica, najvećeg svetskog formata

"Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan", rekao je Marković Tanjugu i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

"To je zaista bila sreća i svaki pridev mi se sada čini potrošen za nju i njen odlazak", rekao je Marković.

Kako je dodao, ona ide tamo gde su Nušić, Konjović, Mokranjac, u red najvećih duhovnih zadužbinara ovog naroda i njegove umetnosti.

Govoreći o Miri, Marković je rekao da je bila veličanstvena i kao glumica, i kao čovek, darovita, plemenita, moćna, duhovita, mudra, požrtvovana, ponosna...

"Znala je o životu i o pozorištu sve što se može znati. Ona ide pravo u legendu, zadužila nas je neizmerno. Sa pravom je proglašena glumicom veka i nosila je tu titulu kraljevski, kao što je sve radila", rekao je Marković.

Kako je ispričao, tajno je pomagala siromašne, a nikada to nije govorila.

"Ceo jedan honorar je dala za aparat za jednu bolnicu, zato je i snimila jednu reklamu. Samo ga je prosledila na račun bolnice", rekao je Marković.
Foto: YouTube Screenshot
"To je bilo neverovatno iskustvo. Gledati nju i biti na sceni sa njom, ali i pokojnom Oliverom Marković je bilo neverovatno", rekao je Mićanović Tanjugu.

Kako je dodao, škola kroz koju je prošao, radeći sa njih dve, za njega je neprocenjiva.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević kaže da će ona ostati upamćena kao simbol pozorišne scene.

"Ako bi se tražila nit koja povezuje sve generacije glumaca i pozorišnih stvaralaca, ako postoji ličnost koja je bila nezamenljivi uzor kolegama i neprikosnoveni autoritet srpske glumačke scene, onda je to Mira Stupica", rekao je Vukosavljević.

On je istakao da je Stupica "svojim bravuroznim ulogama, koje su je učinile voljenom i obožavanom kod publike i izuzetno poštovanom od strane kritike, ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišne i filmske umetnosti".

"Neprevaziđenim umetničkim darom, retko viđenom harizmom i urođenom prefinjenošću, Mira Stupica svrstala se u red istaknutih ličnosti srpske kulture", naglasio je ministar Vukosavljević u saopštenju dostavljenom medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: