Bitef slavi pola veka na leđima mahnitog bika

Kultura

Izvor: B92

Petak, 05.08.2016.

12:12

Bitef slavi pola veka na leđima mahnitog bika
Foto: Bitef / Duan Ni

Kako su najavili organizatori, pored glavnog programa, u kom će biti prikazano 12 predstava tokom devet dana festivala, publiku očekuje i veoma bogat prateći program.

"Međunarodna asocijacija pozorišnih kritičara, kao važan segment pratećeg programa, okupiće u Beogradu preko stotinu pozorišnih kritičara iz čak 40 zemalja sveta. Tako će se na Bitefu ove godine sresti učesnici iz Argentine, Brazila, Kanade, SAD, Azerbejdžana, Kine, Gruzije, Indije, Japana, Kazahstana, Koreje,Turske, Tajlanda, Omana, Singapura, Libana, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Grčke, Finske, Francuske, Latvije, Luksemburga, Moldavije, Austije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Velika Britanije, Hrvatske, Maroka, Kameruna, Egipta, Obale Slonovače, Ruande, Južnoafričke Republike i Nigerije...", saopšteno je.

Na otvaranju 25. oktobra u Narodnom pozorištu će nastupiti plesno pozorište Tao sa predstavom 6&7. Pozorište Tao iza sebe ima nastupe u Londonu, Parizu, Berlinu i drugim svetskim metropolama i označeno je kao jedna od najvećih senzacija savremene plesne scene.

"Preispitivanju odnosa evropske i vanevropskih kultura doprinosi i festivalska produkcija Sloboda je najskuplja kapitalistička reč mladih dramaturškinja Olge Dimitrijević i Maje Pelević, zasnovana na njihovom istraživačkom putovanju u Pjongjang, a čija je tema aktuelna projekcija negativnih stereotipa o drugom, neprijatelju; konkretno, suočavanje domicilnih i zapadnjačkih propagandi vezanih za Severnu Koreju", najavljeno je.

Kako se navodi, pored teme projektovanja poželjne slike vanevropskih kultura, njihove egzotizacije i konstruisanja stereotipa, u ovoj programskoj liniji Glavnog programa jubilarnog, 50. Bitefa, a što sugeriše i njegov podnaslov Na leđima mahnitog bika, nalaze se i predstave koje, direktno ili indirektno, tematizuju katastrofu izbeglica, zatvaranje granica i podizanje zidova, kao i uzroke ovih pojava. To su predstave Ambasador: nemačkozapadnoafrički komad sa pevanjem, Urnebesna tama, Saosećanje, povest o mašinkama, Jašući oblak...

"Beograd, kao domaćin ove manifestacije, grad na liniji razgraničenja, grad sudara politika i kultura i u ovom istorijskom trenutku, usled ratova i izbegličkih kriza, mesto je susreta, prožimanja i kreiranja nove socio političke strukture sveta: u stalnom redefinisanju, stalnom nastajanju i stalnom sudaru. Ovakav njegov položaj ne treba da bude frustracija, već, naprotiv, izazov i podsticaj: da u duhu svojih kosmopolitskih i slobodarskih vrednosti, onih koje baštine, između ostalog, i tradiciju Pokreta nesvrstanih, a koje su bile potisnute usled ksenofobije i ratova iz devedesetih, opet postane jedinstveno mesto susretanja, razmene i, pre svega, solidarnosti između različitih, često i iz muke spojenih kultura. Prva institucija koja bi trebalо da ostvaruje misiju takvog Beograda, Beograda u kakvom mi želimo da živimo, jeste upravo - Bitef", navode organizatori.

Prodaja karata počinje 1. septembra na blagajnama Bitef festivala u Pozorištu na Terazijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: