Veliki aplauz za ansambl Glob teatra

Ansambl čuvenog londonskog Glob teatra izveo je sinoć na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu komad "Dva viteza iz Verone" Vilijama Šekspira u režiji Nika Begnala.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

10:19

Veliki aplauz za ansambl Glob teatra
Foto: narodnopozoriste.rs

Engleska pozorišna trupa se, posle dvogodišnje pauze, kada je na istoj sceni sa velikim uspehom odigrala "Hamleta" u rediteljskoj postavci Dominika Dromgula i Bila Bakhursta, ponovo predstavila beogradskoj publici, ovoga puta sa svojim najnovijim komadom, koji je u Londonu premijerno izveden pre deset dana.

Iako su karte bile tri puta skuplje od regularne cene, Narodno pozorište je večeras bilo puno, postavljeni su dodatni redovi u parteru, a na trećoj galeriji se stajalo.

Publika u kojoj su bili i predstavnici diplomatskog kora, velikim aplauzom je pozdravila glumce Liu Braderhed, Geri Kupera, Aruenu Galievu, Gaja Hjuza, Ember Džejms, Adama Kista, Šarlot Mils, Darmeša Patela i Freda Tomasa.

Neobična adaptacija Šekspirove prve drame čiju je radnju reditelj Begnal smestio u 1966. godinu, priča o mladalčkoj ljubavi, buntu mladih, a sve dopunjeno obiljem muzike i živim nastupom samih glumaca koji su na sceni pevali i svirali, dobro je primljeno kod beogradske publike.

Begnal je na inovativan način, sa naglaskom na muziku, u svedenoj scenografiji, ponudio anarhističnu verziju rane Šekspirove komedije u kojoj se prepliću sudbine četvoro mladih ljudi - Valentina, Proteja, Silvije i Julije.

Mada je u pitanju komedija bilo je primetno odustvo smeha među gledaocima, što može biti posledica i nedovoljnog razumevanja originalnog teksta na engleskom jeziku, ali je publika apluazom pratila muzičke nastupe veselog ansambla.

Predstava "Dva viteza iz Verone", za koju muziku potpisuje Džejms Forčun, dizajn Kejti Sajks, a koreografiju Tom Džekson Grivs, sutra će otvoriti treći Šekspir festival u Čortanovcima, pod otvorenim nebom, u Vili Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: