"Nadežda Petrović" sutra u Narodnom Pozorištu

Monodrama "Nadežda Petrović" o velikoj srpskoj slikarki, humanistkinji i dobrovoljnoj ratnoj bolničarki, u izvođenju Biljane Đurović, gostuje sutra na sceni "Raša Plaović", najavljeno je na sajtu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 26.06.2016.

11:50

Foto: Screenshot

U programu ove nagrađivane monodrame, koja je premijerno izvedena 15. novembra 2014. godine u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić", reditelj Božidar Đurović je istakao da je imao veliki teatarski izazov da scenski oživi jednu tako slojevitu ličnost, naročito u vreme obeležavanja stogodišljice Velikog rata.

"Radnja se događa poslednjeg dana Nadeždinog života, u sobi Valjevske bolnice, 3. aprila 1915. godine, u vremenu kada Srbijom haraju ratni vihor i epidemija pegavog tifusa. Uprkos potpunoj iznemoglosti od epidemije, koja je nije mimoišla, ova znamenita, hrabra, rodoljubiva i čovekoljubiva žena do poslednjeg trenutka preispituje (ne)moć umetnosti u ratu, razmišljajući o 'čudu života i smrti', bezuspešno pokušavajući da se pridigne i vrati ranjenicima i bolesnicima", napisao je Đurović.

Adaptaciju teksta uradila je Biljana Đurović. Muški glas poveren je glumcu Narodnog pozorišta Milošu Đorđeviću.

Scenograf i kostimograf je Marina Vukasović Medenica, muziku je komponovao Svetislav Božić, dok je za grafički dizajn bio zadužen Zoran Blažina.

Na pozorišnom festivalu "Zlatni vitez" u Moskvi, održanom decembra 2014. godine, predstava "Nadežda Petrović" dobila je priznanje Zlatna diploma - Zlatni vitez.

Nekoliko meseci kasnije, Đurovićeva je na Petom festivalu kratkih pozorišnih formi Nove evropske teatarske akcije u Vraci (Bugarska) i potom na 12. Međunarodnom festivalu monodrame "Albamono 2015" u Korči (Albanija) osvojila nagrade za najbolju žensku ulogu.

U decembru prošle godine, ova predstava, rađena u produkcija Festivala monodrame i pantomime u Zemunu, sačinjena od autentičnih pisama Nadežde Petrović, odlomaka iz romana "Boje i barut" Olgice Cice i izbora poezije Rastka Petrovića i Ljubomira Simovića, proglašena je najboljom monodramom na 20. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

U međuvremenu, na 23. Međunarodnom festivalu kamernog teatra "Risto Šiškov" u Strumici (Makedonija), Biljana Đurović je osvojila Nagradu za najbolju žensku ulogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: