Ex Teatar Fest od 24. do 26. juna u Pančevu

Od 24. do 26. juna u organizaciji Doma omladine Pančevo, 45. put biće održana manifestacija "Ex teatar fest", koja za cilj ima promociju eksperimentalnog teatra i teatarskih formi.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.06.2016.

11:38

Ex Teatar Fest od 24. do 26. juna u Pančevu

Decenijama unazad Dom omladine Pančevo uspešno sarađuje sa neafirmisanim i afirmisanim pozorišnim istraživačima, sa ciljem da publici predstavi autentične eksperimentalne predstave.

Ove godine, za 45. izdanje festivala, selektorski dvojac Milan Mađarev i Jovan Popović odabrao je sedam predstava od kojih će se pet naći u centralnom programu koji se održava od 24. do 26. juna na više lokacija u Pančevu.

U skladu sa festivalskom tradicijom, centralni pozorišni program upotpuniće dve radionice - jedna namenjena osnovnoškolcima i druga za mlade stvaraoce i umetnike.

Selektori, tragajući za predstavama koje se nalaze na tragu eksperimenta u teatru, primetili su da mnoge predstave repertoarskih pozorišta u Srbiji koketiraju sa eksperimentom, koristeći elemente forum pozorišta, pozorišta participacije ili verbatim teatra, u želji da privuku novu i zadrže staru publiku.

Sledstveno tome nastaju prividno hrabre predstave, ali bez rizika, iznenađenja, opasnosti, zavođenja i tragalaštva, konsatovali su Popović i Mađarev. Oni su odlučili da ovogodišnji slogan festivala bude "Potencijali eksperimenta" i da ponude svoje viđenje eksperimenta u pozorištu sa idejom da pokušaju da vrate deo nezaboravne atmosfere Festivala malih i eksperimentalnih scena u Pančevu.

Izabrane predstave, prema njihovim rečima, ispituju potencijale igre, glume, snova, cirkusa, teatra pokreta, plesa, izdržljivosti i odnosa lik-glumac. "Ovogodišnja selekcija nije puki zbir najboljih eksperimentalnih predstava nove produkcije, već naša zajednička autorska antologija", naglasili su oni. Na programu će biti predstava "Posle kvarteta" po motivima "Kvarteta" Hajnera Milera i izvođenju "Bele senke", monodrama "Ko je to?" Marka Vukosava i Akademije umetnosti iz Banjaluke, zatim komad "Žaba" po tekstu Geze Čata (Senćansko mađarsko kamerno pozorište).

Publika će imati priliku da pogleda i plesno-cirkusno-pozorišni komad "Upakovane" Otvorenog pozorišta Doma kulture Studentski grad i "Cirkusfere", kao i predstavu "Čudna petlja" Simona Grabovca i Šandora Šuranjija, rađenu u koprodukciji Pozorišnog udruženja "Letnji bioskop", Pozorišta "Deže Kostolanji" i Kulturnog centra Novog Sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: