"Bucini dani": Žiroviću nagrada za najbolju glumu

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje trećeg festivala "Bucini dani", koji se večeras završava u Aleksandrovcu Župskom, pripala je Bojanu Žiroviću za ulogu Lorensa u predstavi "Pijani" Ivana Viripaeva u režiji Borisa Liješevića i produkciji Ateljea 212, saopštio je danas žiri.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 20.06.2016.

08:53

Žiri, koji su činile Mira Banjac (predsednica), Ivana Žigon i Ana Sofrenović, ocenio je da je Žirović, "promišljenom i preciznom glumačkom estetikom, uspeo da dosledno dočara beznadje savremene generacije u ostvarenju koje je dostojno da ponese glumačku nagradu imena Milosava Buce Mirkovića".

Nagrada "Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu dodeljena je Nenadu Ćiriću za ulogu Karla u predstavi "Pijani", a žiri je konstatovao da je Ćirić ostvario ulogu snažne umetničke ekspresije i svojom uverljivošću, ostvario onaj najbitniji korak koji odličnu ulogu uzdiže do vrhunske glumačke kreacije.

"Zlatno zrno" za najbolju žensku ulogu ponela je Jelena Đokić za ulogu Laure u istoj predstavi, a žiri je u toj "ulozi glumice autentičnog senzibiliteta prepoznao njena rafinirana, nepredvidiva sredstva u razotkrivanju granica ljudskog bola".

Najbolji mladi glumac/glumica festivala je Jelena Petrović, koja je, igrajući Rozu u komadu Ateljea 212, "ulogu izuzetno velikog dijapazona pokrivala prefinjenom glumačkom poetikom i ubedljivo dočarala lik koji se izdigao iznad besmisla njene tragične sudbine".

Marina Stojanović je vrhunskim artizmom i kulturom scenskog pokreta ostvarila čaroliju uloge Puka u predstavi "San letnje noći" Vilijama Šekspira u režiji Pjera Valtera Polica (Knjaževsko srpski teatar) i time zaslužila "Zlatno zrno" za glumačku bravuru festivala.

Nagradu za produkciju pozorišne predstave, zamišljenu kao omaž župljaninu-producentu, velikom prijatelju pozorišta Minji Obradoviću, zaslužila je, prema oceni žirija, predstava "Herostrat" Narodnog pozorišta iz Niša, radjena po tekstu Grigorija Gorina i u režiji Irfana Mensura.

Žiri je kao razloge za svoju odluku naveo odabir upečatljivog dramskog teksta do sada neigranog na našim prostorima i promišljenu i prefinjenu režiju koja je uprkos uslovima nemaštine u kojima je radjena, uspela da predstavu dovede do ozbiljnog umetničkog kvaliteta.

Sve odluke žiri je doneo jednoglasno, nakon pogledanih pet predstava uz ocenu da je učinjen značajan korak napred u celokupnoj slici festivala uz postavljanje sve viših standarda, a poseban utisak na žiri ostavila je koja je prepoznala kvalitet i umela da nagradi glumce ovacijama. Uz zahvalnost organizatorima, žiri je poručio nadležnim institucijama da podrže festival "Bucini dani", jer "za to postoji višestruki društveni interes", smatrajući da mladim entuzijastima okupljenim oko organizacionog Saveta festivala treba pružiti bezrezervnu podršku u daljem radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: