Off: Prevazilaženje granica po tekstovima Katalin Ladik

Predstava „Off” po tekstovima Katalin Ladik u režiji Zoltana Puškaša biće premijerno odigrana 9. maja u Novosadskom pozorištu / Ujvideki sinhaz.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 06.05.2016.

11:59

Off: Prevazilaženje granica po tekstovima Katalin Ladik

„OFF je verovatno najneobičnija premijera u ovoj sezoni u Novosadskom pozorištu. Van sistema je i van zvanične sezone. OFF je u svakom smislu te reči”, objašnjava dramaturg Robert Lenard.

„Kada su nam za 15% smanjili pozorišni budžet, glumci su predložili sledeće: uradimo nešto mi, sami od sebe. Mimo budžeta, tačnije, bez budžeta ili protiv budžeta. Uprava i reditelj Zoltan Puškaš su stali uz njih. Kad je u decembru nastupila racionalizacija i postalo nemoguće produžiti ugovore zaposlenika na određeno usled čega je Novosadsko pozorište, kao i sva pozorišta čiji su osnivači Grad Novi Sad i Pokrajina, podleglo giljotini, rodio se novi razlog za predstavu.

Ona je sama po sebi protest, ali je protest na dubokom esteskom nivou”.

Predstava se sastoji iz dva dela: od ličnih monologa glumaca i od teksta Katalin Ladik.

"Tekst Katalin Ladik tvrdi da su zidovi samo u nama, oni su sagrađeni našim rukama. To su naši zidovi: mi smo ih gradili, mi smo ih krečili, to su zidovi našeg društva i našeg političkog sveta. Ove zidove, pošto smo ih mi sami digli, samo mi možemo da rušimo. To je cilj monologa glumaca koji su neka vrsta ritualnog i - možda - kolektivnog pročišćenja”, kaže reditelj Puškaš.

U predstavi igraju Livia Blanka, Gabriela Crnković, Terezia Figura, Daniel Husta,Daniel Gomboš, Daniel Husta, Ištvan Kereši, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, dobitnik Sterijine nagrade, Atila Nemet, Gabor Pongo, kao i studenti AU u Novom Sadu: Stanislava Orlović, Robert Ožvar i Bence Salai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: