Oliver Frljić više nije na čelu riječkog HNK

Nakon što je u četvrtak posle podne direktor riječkog Hrvatskog narodnog kazališta objavio da se uskoro povlači s te funkcije i da odlazi u tim za realizaciju projekta Evropske prestonice kulture, prvi komentari ukazivali su na pobedu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a na Frljićev poraz.

Kultura

Izvor: Mija Pavliša, tportal.hr

Petak, 29.04.2016.

13:59

Oliver Frljić više nije na čelu riječkog HNK
Foto: YouTube Screenshot

To je očekivano za sve one koji prate Frljićeve performanse i javne nastupe kao i ironične "Nedelje posvećene ministru Hasanbegoviću", kojim je riječki HNK, "u želji da doprinese proslavi 10. aprila (Dan Nezavisne države Hrvatske), odlučio da ministru posveti predstave 'Trilogija o hrvatskom fašizmu' i 'Nad grobom glupe Europe', uz poziv da se 'priseti prve i jedine prave hrvatske pobede".

Nakon toga je rečkom HNK-u za 450.000 kuna srezan budžet, zbog čega se protestnim pismom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću nedavno obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Da li je to zaista poraz?

"O mom odlasku s mesta direktora biće svakakvih interpretacija. Svi pritisci koji su vršeni na mene nemaju s ovom odlukom nikakve veze. Da sam zbog njih hteo da odem, uradio bih to nakon 5. avgusta", rekao je Frljić u razgovoru za T-portal, podsetivši pritom na događanja prošlog leta, kada je u riječkom HNK-u organizovao performans nazvan "Drugi rat", u kojem su žene proterane iz svojih domova tokom prošlog rata govorile o svojim iskustvima, a ta manifestacija izazvala je protestne povorke branitelja i navijača Armade centrom Rijeke i njihovo okupljanje pred zgradom pozorišta, zbog čega je morala intervenisati policija.

"Pozorišna i ina čaršija može ispirati usta mnome, a mislim na zagrebačku salonsku levicu koja je lupala po meni. Izlišno je misliti šta domaća kulturna javnost misli o tome. Rijeka je od ustašizacije i klerikalizacije napravila kvalitativan i kvantitativan skok, što je relevantnije od onoga što misli domaća javnost. Borim se protiv svakog oblika fašizma u svakom društvu u kojem radim", rekao je Frljić za T-portal.


Znači, razlog vašeg odlaska s mesta direktora nije nedavno smanjen budžet koji je Ministarstvo kulture namenilo riječkom HNK-u?

To definitivno nije razlog. Čak smo razmišljali o tome da odbijemo sav novac od Ministarstva kulture, ali riječki HNK sa mnom ili bilo kim na čelu to ne sme dozvoliti i ugrožavati projekte. Kontaktirao sam neke ljude iz Kazališnog vijeća koje je odredilo novac namenjen riječkom HNK-u i znam da su, o čemu postoji i zapisnik, Zajcu namenili 1,6 miliona kuna.

Šta je presudilo u odluci da odete s mesta direktora i nastavite da s riječkom ekipom radite na projektu Evropske prestonice kulture?

Koncipirao sam pozorišni deo programa za Rijeku i počeo sam da radim na realizaciji toga, a ispostavilo se da se to ne može raditi istovremeno uz intendantski posao. Nastavljam da radim ono što sam radio u Zajcu, a zacrtali smo internacionalizaciju riječkog pozorišta u okviru Evropske prestonice kulture.

Šta to konkretno znači?

Preko programa za Evropsku prestonicu kulture možemo otići korak dalje. Već imamo dogovorene vrlo značajne evropske autore, Berlinsko i Briselsko pozorište. Uskoro krećem na turneju s predstavom ‘Vaše i naše nasilje’, s kojom gostujemo u brojnim evropskim pozorišnim institucijama i na festivalima i očekujem da ćemo i tamo dogovoriti još velikih saradnji.

Da li rad na EPK otvara veći prostor slobode?

Realno je da ćemo preko Evropske prestonice kulture moći da radimo s nekim velikim autorima s kojima se zbog finansijskih mogućnosti ne bi moglo inače sarađivati. Radićemo u boljim i drugim finansijskim okvirima, osim ako ministar Hasanbegović ne misli da odustane od finansiranja koje je najavio ili ne pokuša na neki drugi način da opstruira sprovođenje titule Evropske prestonice kulture. Rad za projekta EPK svakako ću iskoristiti da sve partnere upoznam s tim kakvog ministra kulture i Vladu imamo, a ovo je dobra prilika da se o tome govori u međunarodnom kontekstu.

Da li vam je dosta?

Hrvatska je trenutno vrsta ideološke žabokrečine koja pokušava da utopi svakog ko misli drugačije i u kojoj se promovišu osrednjost, retrogradni koncept kulture i događa klerikalizacija. I jabuke će uskoro morati da idu na misu, ili je makar gledaju na televiziji. Želim da kažem da stvari treba postaviti u širi kontekst.

Na kraju svakog mandata obično se podvlači crta pod učinjenim. Bili ste intendant manje od dve godine, a u tom periodu promenila su se tri ministra kulture.

Moram biti duhovit pa zaključiti da sam zaista predugo bio na čelu HNK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: