U JDP-u obeležavanje 400 godina od smrti Šekspira

Jugoslovensko dramsko pozorište i British Council obeležiće večeras 400 godina od smrti Vilijama Šekspira, čije je delo i danas živo, inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 23.04.2016.

10:14

U JDP-u obeležavanje 400 godina od smrti Šekspira
Foto: jaime.silva / Flickr.com

Obeležavanju godišnjice prisustvovaće predstavnici Ambasade Velike Britanije u Srbiji, Skupštine grada Beograda i Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Pre izvođenja predstave "Otelo" Vilijama Šekspira u režiji Miloša Lolića, publici će se u JDP-a obratiti ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, sekretar za kulturu grada Beograda Vladan Vukosavljević, direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs i direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković-Manojlović.

U ime Skupštine grada Beograda, događaju će prisustvovati gradski menadžer Goran Vesić.

Na sceni JDP-a, od njegovog osnivanja do danas, postavljeno je 18 predstava po Šekspirovim delima: Kralj Lir, Romeo i Julija, Magbet, Ričard Treći, Vesele žene vindzorske, Troil i Kresida, Oluja, Kako vam drago, Bogojavljenska noć…

U ovom trenutku, na repertoaru pozorišta se uz "Otela", nalazi i "Mletački trgovac", a u maju će početi rad na "Hamletu" u režiji Aleksandra Popovskog, petom u istoriji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

"British Council" povodom velikog jubileja sprovodi "Shakespeare Lives", globalni program aktivnosti tokom cele 2016. godine.

Taj program obuhvata veliki broj različitih dogadjaja u preko 110 zemalja, uključujući inovativne pozorišne i plesne komade, filmske projekcije, umetničke izložbe radova iz celog sveta kao i obrazovne materijale za učenje engleskog jezika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: