Beogradska premijera predstave "Bašta sljezove boje"

Ansambl Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca gostovaće 29. februara u Beogradskom dramskom pozorištu sa predstavom "Bašta sljezove boje" Branka Ćopića, u dramatizaciji i režiji Marka Misirače, najavio je danas teatar.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 12.02.2016.

11:15

Beogradska premijera predstave
Branko Æopiæ (Foto: Stevan Kragujeviæ / Wikimedia Commons)

Premijera predstave "Bašta sljezove boje" bila je 7. decembra prošle godine u kragujevačkom pozorištu povodom stogodišnjice od rođenja Branka Ćopića.

Uvodeći čitaoce u "Baštu sljezove boje", jednu od svojih najlepših zbirki priča, svojevrsnu toplu poemu o "izgubljenom raju" u koji je večito težio da se vrati, Branko Ćopić ih vraća u rano detinjstvo opisujući svoje nestašluke, radoznalosti i snove. Ovo delo, ovenčano Njegoševom nagradom, specifičan je spoj celokupnog Ćopićevog stvaralaštva, jedinstvena vrsta duhovne biografije, koja je sa pravom uvršćena u obaveznu školsku lektiru, stoji u saopštenju BDP-a.

Misirača je za dramatizaciju koristio ne samo pripovetke iz istoimene Ćopićeve zbirke, već i motive iz njegovih ostalih proznih dela poput: "Priče ispod Grmeča", "Glava u klancu, noge na vrancu" i "Priče zanesenog dječaka". Scenograf je Milivoje Štulović, kostimograf Jelena Janjatović, autor muzike Dragoslav Tanasković, lektor Radovan Knežević, saradnik za zvučne efekte Branislav Pipović i Jasmina Dimitrijević kao vokalni solista.

U "Bašti sljezove boje" igraju Miloš Krstović, Nikola Pejković, Miodrag Pejković, Zdravko Maletić, Milić Jovanović, Ana Todorović Dialo, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Aleksandar Milojević i Nikola Stevović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: