Premijera predstave "Crvena ljubav" u Bitefu

Predstava "Crvena ljubav", po motivima romana Aleksadre Kolontaj, u režiji i dramatizaciji Olge Dimitrijević, biće premijerno izvedena 12. februara u Bitef teatru, najavilo je to pozorište.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

09:38

Premijera predstave
teatar.bitef.rs

Komad je nastao je po motivima romana "Slobodna ljubav" ruske spisateljice i revolucionarke Aleksandre Kolontaj. Bavi se revolucionarnom idejom ljubavi, drugim rečima, dovodi u pitanje patrijarhalne i kapitalističke društvene mehanizme koji su oblikovali današnje ljubavne odnose i proizveli njihove, još uvek aktuelne, društvene forme.

Priča prati ljubavni, politički i društveni život Vasilise i Vladimira, koji su se upoznali za vreme revolucije kao ubeđeni idealisti. Pet godina kasnije, Vasilisa i dalje ostaje verna svojim idealima, dok Vladimir, uspinjući se na poziciju direktora i prisvajajući sve privilegije koje to sa sobom nosi, izneverava, koliko njihovu zajedničku politiku, toliko i ljubavnu vezu.

Prema Aleksandri Kolontaj, ljubav je u svojoj osnovi društvena emocija, a ne privatna stvar. Ljubav poseduje ujedinjujući element koji ima vrednost i značaj za celokupno revolucionarno društvo.

U svom političkom radu Kolontaj se zalagala za socijalnu i ekonomsku emancipaciju žena. Doprinela je razvoju socijalne zaštite dece i modela kolektivne brige o deci, reformi braka i zakona o vlasništvu, oslobađanju žena iz izolacije u domaćinstvu kako bi učestvovale u kolektivizaciji rada u domaćinstvu i artikulaciji teorije seksualnosti za novo društvo.

Verovala je u emancipatorski potencijal nekomercijalnih i neposesivnih odnosa među slobodnim individuama nesputanim ekonomskom zavisnošću, u snagu ljubavne solidarnosti zasnovane na drugarstvu i jednakosti.

Postavljajući njen roman na scenu, autorski tim koji stoji iza predstave prati crvenu nit ljubavi koja vodi u društvenu imaginaciju (ne)mogućeg svakodnevnog i slobodnog društvenog života, navedeno je u saopštenju. U predstavi igraju Vladimir Aleksić, Jelena Ilić, Milica Stefanović i Ana Ćurčin, koja je bila zadužena i za muziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: