Novosadski "Violinista na krovu" gostuje u Sava centru

Jedan od najpopularnijih mjuzikala 20. veka "Violinista na krovu" imaće beogradsku premijeru 19. februara u Sava centru, a projekat realizuju Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz).

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 04.02.2016.

20:20

Novosadski
Foto: SNP

Taj komad prvi put je izvođen 1964. na Brodveju, a zatim je "obišao" sve pozorišne scene širom sveta, pa je i kod nas igran sa velikim uspehom (1992-2004).

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici i članovi dva novosadska teatarska ansambla Srpsko narodno pozorište i Novosadsko pozorište (Ujvideki Sinhaz) su predstavili ovaj zajednički projekat koji se sa velikim uspehom izvodi na velikoj sceni SNP.

Glavnu reč su imali upravnici SNP Aleksandar Milosavljević i NP Valentin Vencel koji su objasnili da je ovako veliki pozorišni poduhvat morao da se izvede kao koprodukcija izmedju drame SNP i celog ansambla NP, a režiju su poverili gostu iz Madjarske Balašu Aronu koji je upravnik pozorišta u Miškolcu.

Milosavljević je skrenuo pažnju na prvu verziju " Violiniste" sa Zafirom Hadžimanovom u glavnoj ulozi mlekadžije Tejvjea, koja je bila postavljena kao opersko-operetska predstava dok u novoj verzij naglasak je na drmaskom delu, iako su prisutne i sve omiljene igračko-pevačke numere.

Važan faktor nove verzije, kako je kazao Vencel, ima muzički ansambl koji je angažovan u Budimpešti..

Muziku uživo svira orkestar "Budapest klezmer bend" poznat u svetu jer izvodi autentičnu "klezmer" muziku koja je urbana varijanta jevrejske popularne muzike nastale na istoku Evrope (Rusija, Ukrajina, Madjarska...)

Za beogradsku premijeru, kazao je Vencel, ovaj orkestar dolazi iz Irske gde se nalazi na turneji.

Pomoćnik direktora Sava centra za dramske programe Vuk Žugić je skrenuo pažnju na izuzetno uspelu scenografiju koja savršeno dočarava ambijent jevrejskog sela u Ukrajini, a autori su Balaž Horešnji i Saša Senković.

Glumci iz oba ansambla su sa oduševljenjem govorili o svojim ulogama, jer smatraju da je, prema reakcijama publike, ostvarena "veličanstvena predstava" i izrazili nadu da će i beogradska publika prihvatiti ovo izvođenje "Violiniste.." i da ovo neće biti jedino gostovanje na sceni Sava centra, idealnoj za tako spektakularnu inscenaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: