SNP: "Hamlet" kakvog dosad niste gledali

Večeras će u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu prvi put posle 55 godina biti odigran “Hamlet”, ali drugačiji od svih drugih koji su bili igrani na srpskim pozornicama.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

12:39

SNP:
Jovana Miškoviæ i Nikola Zavišiæ (Foto: YouTube Screenshot)

Reditelj Nikola Zavišić ulogu Hamleta dodelio ježeni – talentovanoj glumici Jovani Mišković, koja bi trebalo da na sceni, kako kaže, preispita same osnove ove fiktivne ličnosti i dâ joj opšte ljudske karakteristike.

“Želeo sam da preispitam veće dubine Hamletovog duha, koje ne bi došle do izražaja sa muškarcem u glavnoj ulozi. To nije tako neobična stvar danas. Mnoge žene su igrale taj lik”, kaže Zavišić za B92.

Novo čitanje “Hamleta” je i neka vrsta eksperimenta, ne samo u filozofskom, nego i tehničkom smislu, jer će ovog puta scena biti sve vreme snimana.

“Publika će na video-projektoru do detalja moći da vidi sve što se dešava na sceni, ali i iza nje. Glavna ideja je da u današnje vreme ne postoji intimni prostor. Ta fiktivna Danska u kojoj je Hamlet mesto je u kom intimno isplivava u domen javnog. Uostalom, danas su bezbednosne kamere postavljene svuda i ovakvom postavkom imamo preslikavanje takvog odnosa”, objašnjava Zavišić.

Specifičnost novog izvođenja je i u tome što su glumci istovremeno i u ulozi montažera i snimatelja, jer se slika montira na mestu gde se i igra predstava - pred publikom.

“Oni prave film uživo”, dodaje reditelj.

“Hamlet” je, prema njegovom mišljenju, iako klasičan komad, jedan od onih koji imaju najveći potencijal za različita tumačenja.

“Šekspir je neka mesta namerno ostavio nepreciziranim, kako bi mašta mogla da bude otvorena i opiše ono što on nije napisao”, kaže Zavišić.

On ne odbacuje mogućnost da će se video-materijal ove jedinstvene predstave u jednom trenutku pojavi tii na internetu, a dotad će se predstava igrati, nakon večerašnje premijere, 31. januara, potom 3. februara, dok je treće izvođenje zakazano za 27. februar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: