Sindikati NP traže poštovanje zakona o kulturi

Na Dan Narodnog pozorišta, Sindikat muzičkih umetnika poslao je medijima pismo u kome iskazuje zabrinutost zbog zastoja u radu te institucije i nepoštovanja odrednica Zakona o kulturi koji propisuje obaveze upravnog odbora, upravnika i proceduru funkcionisanja ustanova kulture.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 22.11.2015.

17:13

Default images

Umetnici i ostali zaposleni Narodnog pozorišta, okupljeni oko Sindikata muzičkih umetnika Srbije - SINGLUS Drama NP, Sindikata baletskih igrača, Samostalnog sindikata NP i Sindikata Sloga NP - obratili su se pismom Vladi Srbije i zamolili nadležne za reagovanje u cilju unapređenja rada nacionalnog teatra.

"S obzirom da je imenovanje uprave ustanova čiji je osnivač Republika Srbija nadležnost vlade, a samim tim rad i legitimitet upravnog odbora i upravnika deo njene odgovornosti, potpisani sindikati očekuju hitno reagovanje adekvatnim merama u cilju očuvanja kredibiliteta i funkcionisanja Narodnog pozorišta kao jednog od glavnih stubova nacionalne kulture", navodi se u pismu.

Vršilac dužnosti upravnika NP Dejan Savić rekao je na proslavi Dana NP da se poslednjih dana u medijima vodi ružna kampanja u vezi sa nacionalnim teatrom, nazvavši to "delom loše pokrivene političke kampanje u kojoj Narodno pozorište ne može i ne sme da učestvuje".

Savić je naglasio da Narodno pozorište odlično radi, dobro funkcioniše, ima svoje resurse, svoje pozitivne bilanse i rezultate, sa kojima odskače od sive i loše situacije u srpskoj kulturi.

On je naglasio i da je njegova zakonska obaveza da bude na mestu upravnika dok vlada ne odabere naslednika i dodao da mu je cilj da vodi pozorište najbolje što ume, i da ga drži što je moguće dalje od "političkih i politikanskih uticaja, od interesnih, klanovskih sfera i grupacija koje bi htele da pozorište učine drugačijim od onoga kakvo jeste".

"Nikog ne brine što v.d. stanje u Beogradskoj filharmonije traje šest meseci duže nego kod nas", primetio je Savić.

Mediji su prethodnih dana objavili da se 11 uglednih srpskih umetnika obratilo otvorenim pismom Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću sa zahtevom da se dovrši proces izbora upravnika NP, odnosno da se posle osam meseci od završetka konkursa i objavljene odluke UO, koju je podržao i resorni ministar, nastavi procedura i ova tema dodje na dnevni red sednice vlade.

Pismo su potpisali akademici Ljubomir Simović, Isidora Žebeljan i Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač i Goran Marković, dramski umetnik Voja Brajović, kompozitor Zoran Erić, dekani FDU i FPU - Zoran Popović i Zoran Blažina, scenograf Geroslav Zarić i književnik Mihajlo Pantić.

Podseća se i da je UO NP, ne želeći da podržava nezakonito delovanje, prestao sa radom 14. oktobra.

UO je pre više od mesec dana uputio pismo javnosti i nadležnima u kome je tražio da se nezakonito stanje u ustanovi kulture od najvišeg nacionalnog znacaja, posle tri godine i tri neuspela konkursa, privede kraju i da se po četvrtom, uspelom konkursu imenuje izabrani upravnik Božidar Đurović.

foto: flickr.com/Limbic

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: