Predstava "Žudnja" Vojislava Arsića sutra u KPGT-u

Predstava "Žudnja", inspirisana istomenom dramom Sare Kejn, kao i njenom biografijom, po konceptu i u režiji Vojislava Arsića, premijerno će biti izvedena 27. septembra u KPGT-u.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 26.09.2015.

15:45

Default images
Foto: Thinkstock

Predstava "Žudnja", inspirisana istomenom dramom Sare Kejn, kao i njenom biografijom, po konceptu i u režiji Vojislava Arsića, premijerno će biti izvedena 27. septembra u KPGT-u.

Umetnička savetnica u radu na predstavi bila je Milena Bogavac. Ko-autori i izvođači su Đorđe Živadinović Grgur, Jovan Zdravković, Marko Panajotović i Uroš Novović.

Montažu zvuka i orginalnu muziku poptisuje Ivan Mirković, dizajn Sanja Drakulić, video Ivan Stojiljković.

Producenti su KPGT i Centar E8, uz podršku Four dots i Eurofoam.

Predstava je, kako se navodi u najavi, direktan odgovor na potrebu autora, zajednice, pozorišta, kao demonstracija ljubavi prema životu.

Sadržaj je nastao dekomponovanjem i ponovnim komponovanjem osnovnog teksta, dok autori dele sa publikom svoje sadržaje: poetske, ispovedne i lične, pozivajući se na komad "Žudnja", ali i na druge Sarine drame i njenu biografiju.

Engleska dramaturškinja Kejn preminula je nakon dva uzastopna pokušaja samoubistva, sa samo 28 godina. Njene drame su svedočanstvo o duhovnoj praznini čoveka, o tragediji empatije u kapitalističkom svetu i izmenjenim vrednostima koje nam sistem nalaže. Napisala je pet drama zbog kojih su je isprva osporavali i vređali, da bi je kasnije svrstali među najvažnije autore s kraja 20. veka.

Za njeno dramsko stvaralaštvo vezuju se epiteti: brutalizam, surovost, zastrašujuće do usijanja, ekstremne emocije... Pisala je o anarhiji duše, prikazivala trivijalnog, otupelog čoveka koga još jedino smrt može da uzbudi.

"Žudnja" je prvi put izvedena 1998. u Edinburgu.

Arsić ističe da je nova predstava - o ljubavi, ali onoj pravoj pokretačkoj ljubavi koju niko i ništa ne može da zaustavi.

"Ljubav je žudnja i žudnja je ljubav, prema životu, osobama, vrednostima i idealima u današnjem i sutrašnjem surovom svetu. "Žudnja" je ljubav puna borbe koja pobeđuje samo ako je pretvorimo u izvor snage, kreativnosti, rasta i mentalne budnosti. To je stanje kada su naši neuroni, više nego u bilo kojem drugom slučaju, slobodni za spajanje na nove i drugačije načine", kaže reditelj.

Autori i izvođači u ovoj predstavi su, dodaje on, kao neuroni koji svakim svojim sastavljanjem i rastavljanjem donose na scenu nove emocije - intimne, iskrene i tačne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: