Bitef: Relevantan program uprkos malom budžetu

Program 49. Bitefa, koji će biti održan od 17. do 24. septembra, predstavlja relevantnu selekciju uprkos finansijskim okolnostima, istakli su danas na konferenciji za novinare direktor festivala Miloš Latinović i selektorka Anja Suša.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.08.2015.

15:23

Default images

Glavni repertoar, pod imenom "Uspomeni Jovana Ćirilova", čini deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije, uz tradicionalne prateće programe Bitef na filmu i Bitef Polifonija.

Ideja posvete festivala Ćirilovu (koji je preminuo prošle jeseni) više je nego jasna, on je bio, uz Miru Trailović, osnivač Bitefa i njegov dugogodišnji umetnički direktor i selektor, rekla je Suša. Njegovim odlaskom završena je jedna etapa u istoriji Bitefa, koji je redak primer pozitivnog kontinuiteta na ovim prostorima, a takođe i jedna etapa u pozorišnom životu Srbije, pa i regiona, dodala je ona.

U sastavljanju selekcije uzeti su u obzir svi dominantni pravci u savremenom teatru, da bi se naša publika upoznala sa aktuelnim trendovima kako velikih pozorišta tako i nezavisnih trupa, mada zbog nedostatka novca ne u broju koliko bismo voleli, a tu su i, poslednjih godina već uobičajeno, ostvarenja iz Srbije i regiona, najavila je Suša.

Svi odabrani autori, rekla je ona, imali su na umu naslov festivala, odnosno posvetu jednoj vrsti tradicije i načina mišljenja koji je zastupao Ćirilov i pre njega Mira Trailović. Na otvaranju, u Narodnom pozorištu, biće izvedena predstava iz Berlina "Murmel, Murmel", po Diteru Rotu u režiji Herberta Friča, a na zatvaranju u Pozorištu na Terazijama predstava iz Moskve "Mrtve duše", po Gogolju, u režiji Kirila Serebrenikova.

Iz Nemačke dolazi i "Common Ground" Jaela Ronena, a iz Francuske "Zbogom" Žonatana Kapdevijela (koja će se igrati samo u Novom Sadu). U selekciji su i holandsko-srpski "Diskretni šarm marksizma" Bojana Đorđeva, "Kompleks Ristić" autora Olivera Frljića - koprodukcija Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, Bitefa i MOT-a iz Skoplja, kao i predstava Centra za kulturnu dekontaminaciju "Ibzenov neprijatelj naroda kao Brehtov poučni komad" Zlatka Pakovića.

Na Bitefu učestvuju i slovenačka "Ilijada", po Homeru, u režiji Jerneja Lorencija, predstava Srpskog narodnog pozorišta "Smrt Ivana Iljiča", po Tolstoju, u režiji Tomija Janežiča i predstava HNK iz Zagreba "Mi smo kraljevi a ne ljudi" u režiji i koreografiji Matije Ferlina.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu, koja od ove godine po odluci Odbora Bitefa nosi ime Specijalna nagada "Jovan Ćirilov", dodeliće međunarodni žiri. Predsednica je Mirjana Karanović, a članovi dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska), glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

Latinović je najavio dva zanimljiva programa. U saradnji sa Sterijinim pozorjem, koje organizuje simpozijum međunarodne kritike, učesnici će biti dva dana gosti Bitefa, što je prilika da se 20-ak eminentnih kritičara upozna sa našom i regionalnom produkcijom. ,

Mnogi od njih biće prvi put na Bitefu i, nadamo se, potom doprineti njegovom prepoznavanju na savremenoj pozorišnoj sceni u svetu, rekao je on. Drugi program potekao je iz Bitef teatra i zvaće se Bitef zona. Počinje već 12. septembra na Skveru Mire Trailović, kao svojevrsna priprema za festival, ali i sa namerom da skrenemo pažnju na taj sada često ružni prostor uz pijacu, izjavio je direktor. Na pitanje o finansijskoj konstrukciji odgovorio je da "ne izgleda sjajno", jer je budžet od potrebnih 35 miliona dinara trenutno u minusu za četiri miliona.

Još očekujemo odgovore od nekih velikih firmi - sponzora. Od Grada Beograda (koji je osnivač) dobili smo 14 miliona, od Ministarstva kulture 11, Izvršnog veća Vojvodine 2,2, Grada Novog Sada pola miliona, a ostalo je pomoć stranih kulturnih centara, posebno Nemačke i Francuske, kao i podrška različitih gradskih ustanova.

Računamo i na prihod ulaznica, dodao je Latinović. Prodaja počinje sutra, a cene su od 1.000 do 2.000 dinara. Suša je podsetila da su još prošle godine upozorili da je budžet na minimumu ispod kojeg se ne može, ako se hoće relevantan festival. Ona je primetila da Sterijino pozorje, sa uglavnom domaćim predstavama, dobija više novca i to od grada koji je manji od Beograda. Pozorje svakako treba da ima pristojan budžet, ali je za Bitef potrebno više, naglasila je Suša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: