Izraelska predstava "Naš razred" u Beogradu 28. jula

Predstava "Naš razred" poljskog autora Tadeuša Slobođaneka, u koprodukciji dva vodeća izraelska pozorišta - telavivskog The Cameri Theatre i Habima National Theatre, gostovaće 28. jula u Beogradu na sceni "Vuk", u programu nazvanom Post Belef.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2015.

19:44

Default images
Foto: Thinkstock

Izraelski umetnici time završavaju balkansku turneju, koja obuhvata letnje festivale u Makedoniji (Ohrid, Bitolj, Skoplje), zatim izvođenje u Tirani i Podgorici.

Projekat su podržala ministarstva kulture i spoljnih poslova balkanskih zemalja i Izraela.

Predstava o grupi školskih drugova u Poljskoj uoči i za vreme Drugog svetskog rata oživljava uspomenu na sudbinu evropskih i balkanskih Jevreja, pamteći je za generacije koje dolaze.

"Naš razred" se bavi složenim odnosima između Poljaka i Jevreja. Desetoro dece, jedan razred, fragmenti njihovih života dok zajedno odrastaju u malom poljskom selu. Ljubav i ubistvo, uspomena i zaborav, silovanje i saosećanje, prepliću se u snažnoj drami koja u isto vreme oduzima dah i dovodi do suza, navodi se u najavi.

Predstava je ujedno lokalna i univerzalna, pripoveda o onome što se zaista dogodilo u selu Jedvabne u istočnoj Poljskoj 10. jula 1941. kada su Poljaci katolici upali u domove komšija Jevreja, sa kojima su odrastali, na silu ih zatvorili u ambar i spalili njih 1600.

Nakon istrage koja je sprovedena 1949. i suđenja samo nekolicini ljudi za brutalno ubistvo Jevreja, čuveni istoričar Drugog svetskog rata Jan Tomaš Gros napisao je knjigu "Komšije" zasnovanu na svedočenjima očevidaca.

U isto vreme poljska novinarka Ana Bikont otišla je u Jedvabne, razgovarala sa mnogima koji su bili svedoci brutalnosti i ubistva i zatim napisala knjigu "Mi iz Jedvabna".

Agnješka Arnold, poznata poljska rediteljka, snimila je film o pogromu u Jedvabnu.

Na osnovu ovih izvora poljski pisac Slobođanek napisao je svoj komad i dobio nagradu Nike, najprestižnije priznanje za književnost u Poljskoj

"Ma koliko ova predstava bila zasnovana na jednom lokalnom zločinu, ona nosi univerzalnu poruku svakom društvu koje ne prihvata "drugog", u kome deca odrastaju u atmosferi netolerancije, rasizma i predrasuda", kaže dramaturg dr Varda Fiš.

Na dodeli Izraelske pozorišne nagrade za 2015. godinu ova predstava je dobila nagrade za najbolju režiju - Hanan Snir, najbolju koreografiju - Miri Lazar i za najbolju produkciju predstave prevedene sa stranog jezika.

Kritičari ističu da je "Snir režirao snažnu i dirljivu predstavu, jednom rečju, odličan teatar", kao i da "hrabar pogled na ono što se dogodilo ostavlja gledaoca bez daha, šokiranog, duboko potresenog, budući da se identifikuje sa onim što se događa na sceni".

"Deset fenomenalnih glumaca i glumica - zahvaljujući istančanom i jedinstvenom stilu scenariste i reditelja - uspeva nemoguće: da navede gledaoca da voli i razume svakoga, sve one koji su živeli taj iracionalni život koji im je nametnula istorija", ocenjuju izraelski mediji i dodaju da ova "izuzetna produkcija sa izvanrednim pozorišnim vrednostima" koja nas "suočava sa Holokaustom iz jednog drugačijeg ugla" zaslužuje čistu peticu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: