Uspeh predstave "Antigona" na festivalu antičke drame

Predstava Narodnog pozorišta u Beogradu "Antigona" izvedena je sa velikim uspehom na Internacionalnom festivalu antičke grčke drame koji se održava u Kuriumu, na Kipru, saopštio je danas nacionalni teatar.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

13:33

Default images
Foto: narodnopozoriste.co.rs

Sofoklovu tragediju režirao je Jagoš Marković, sa Vanjom Ejdus u roli plemenite heroine Antigone i Aleksandrom Srećkovićem Kuburom u ulozi okrutnog vladara Kreonta,

Predstava je odigrana 6. jula u prelepom amfiteatru pod otvorenim nebom, sa titlovima na grčkom i engleskom jeziku, a danas će na istoj sceni biti reprizirana, dodaje se u saopštenju.

Oduševljena publika je sa velikom pažnjom pratila ovu postavku bisera antičke književnosti iz petog veka pre Nove ere, uradjenu u slavu ljudskog i božanskog u čoveku, a protiv fašističkog razvrstavanja žrtava po veri, naciji ili nekoj drugoj pripadnosti.

Gledaoci su dugo posle završetka predstave aplaudirala svim članovima ansambla u kojem su bili i Vjera Mujović (Ismena), Predrag Ejdus (Hor), Nebojša Kundačina (Tiresija), Bojan Krivokapić (Stražar), Marko Janjić (Glasnik), Zorana Bećić (Euridika) i Momčilo Otašević (Hemon).

Marković je i autor scenografije, metalne konstrukcije koja, kao i kostimi Bojane Nikitović, izbegava smeštanje u određeni prostor i vreme ove priče sa univerzalnom porukom.

Predstava se igra i stihu, prema prevodu Miloša Đurića.

Internacionalni festival antičke grčke drame, koji danas važi za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija na Kipru, prvi put je održan pre 19 godina, a zamišljen je kao promocija drevne grčke kulture, čija su antologijska dela ne samo deo svetske kulturne baštine već i temelji savremene evropske drame.

Uz visoke estetske standarde u tumačenju antičkih dela, ideja domaćina je da pozorišni gosti u nekoliko amfiteatara pokažu i osobenost zemlje iz koje dolaze. Tako se u najavi beogradske predstave navodi da ona pripada pozorištu starom gotovo vek i po i da "nudi publici jedinstvenu mešavinu srpskog kolorita i drevne grčke kulture, kroz moderni pristup jednog od najistaknutijih srpskih reditelja, Jagoša Markovića".

Festival ima multikulturalni karakter, a ove godine, u periodu od 1. do 30. jula, na njemu će biti odigrane i druge antičke drame - "Medeja", "Mir", "Hipolit" i "Elektra".

Pored Narodnog pozorišta, učestvuju teatri iz Španije, Izraela i sa Kipra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: