Teatar u tvrđavi: Predstava o srpskom mitu i stvarnosti

Ekipa predstave "Duge noći i crne zastave" obavlja u Smederevu završne probe za premijeru ove koprodukcije Narodnog pozorišta iz Niša, Šabačkog pozorišta i grada Smedereva, po istoimenom romanu Dejana Stojiljkovića u režiji Ivana Vukovića.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

08:35

Default images

Premijerom 6. jula u Malom gradu Smederevske tvrđave biće otvoren drugi pozorišni festival "Teatar u tvrđavi", najavila je pres služba festivala. U pseudo-istorijskom romanu sa elementima fantastike (u izdanju "Lagune") visoko tiražni pisac Stojiljković okupio je poznata imena srpske srednjevekovne istorije, kao i likove turskih osvajača, ali i mitske ličnosti. Tu su knez Lazar i kneginja Milica, njihova kći Olivera i sin Stefan, niz plemića predvođenih Ivanom Kosančićem, Milanom Toplicom i Milošem Obilićem, zatim Vuk Branković, kraljević Marko, braća Musići, Stefan i Lazar, kao i turski velikaši Murat i njegov sin Bajazit.

Dramatizaciju romana zajedno su priredili autor i Ivan Velisavljević. Uloge tumače glumci iz Šapca i Niša: Zoran Karajić, Oliver Šukletović, Aleksandar Marinković, Dejan Cicmilović, Miloš Vojnović, Vladimir Milojević, Strahinja Barović, Sanja Krstović i drugi. Kostimograf je Dragica Laušević, a scenografiju, koja će u velikoj meri biti "naslonjena" na zidine tvrđave, potpisuje Nikola Nikolić.

Autor muzike je Miroslav Radulović. Dizajn plakata uradio je grafički dizajner iz Smedereva Goran Filipović, na osnovu ilustracije strip autora Alekse Gajića. Prema rečima reditelja Vukovića, koji je i direktor Narodnog pozorišta u Nišu, "vrtimo određena pitanja kao nacija, jako mnogo puta u poslednjih par decenija, pošto smo se re-izmišljali, tražeći oslonac u istoriji, ali na jedan vrlo površan način".

"Zato ova predstava, na neki svoj način, ali ne preambiciozno, treba da kaže nešto novo o našem mitu i koliko je on zanimljiv i koliko ima potencijala za povezivanje nekih današnjih pitanja sa prošlošću".

Reditelj dodaje da predstava povezuje konkretne istorijske podatke sa pozorišnim "šta bi bilo kad bi bilo" pitanjem, "ne robuje podeli na zle Turke i dobre Srbe", a tematizuje i "pitanje tereta donošenja istorijskih odluka spram moći istorijskog toka koja prevazilazi snagu pojedinica i vladara". Glumac i direktor Šabačkog pozorišta Karajić, koji igra kneza Lazara, ističe značaj festivalske produkcije za život "Teatra u tvrđavi", jer "tek kad jedna manifestacija ima sopstvenu produkciju, postaje stvarno festival".

Uz napomenu da nije lako roman transponovati na scenu i romanesknu naraciju prilagoditi scenskom govoru, Karajić kaže kako oseća da se tokom kreativnog procesa učesnicima "događa jedan čudan san o nama, o našoj istoriji, možda i o našoj budućnosti".

Predsednik Organizacionog odbora festivala, dramski pisac Radoslav Pavlović najavljuje ovu predstavu kao "delo koje se pravi za konkretan prostor, nešto novo i drugačije, što nas povezuje sa avanturističkom pričom smeštenom u srednjovekovni milje".

Što se tiče Smedereva i Tvrđave, "ovo je prestonica Srbije, ovo može biti još jači, još bolji, još prisutniji grad i u Srbiji i u regionu", izjavio je Pavlović. Pokrovitelj je grad Smederevo, a realizator Centar za kulturu Smederevo. Članica Gradskog veća Vesna Stefanović iskazuje zahvalnost gradonačelnici Jasni Avramović "na pruženoj mogućnosti da se uz racionalno vođenje budžeta realizuje važan i kvalitetan pozorišni festival".

"Mi se ovim festivalom ponosimo, jer već drugu godinu postajemo prepoznatljivi, prevazilazimo uske teritorijalne granice", kaže ona. Na festivalu gostuju tri predstave iz Beograda i jedna iz Leskovca. Na kraju, 11. jula biće uručene nagrade, od kojih dve dodeljuje stručni žiri - za najbolju predstavu i za mladu nadu, a jednu publika - za najbolje glumačko ostvarenje. Ulaznice koštaju 250 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: