Ivan Jevtović: Zanimljiva misija "Braće (B)luzera"

U predstavi "Braća (B)luzeri", čija će premijera biti 29. juna u Miksalištu, u okviru Belefa, glavni likovi "definitivno nisu luzeri jer se radi o jednoj katarzičnoj priči", rekao je Tanjugu glumac i reditelj Ivan Jevtović.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.06.2015.

15:39

Default images
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ

On je odavno planirao ovakav projekat, a poziv je sada stigao od umetničkog direktora Belefa Vojkana Borisavljevića, sa kojim sarađuje već 20 godina, počev od uloge u mjuziklu "Briljantin" u Pozorištu na Terazijama.

Radio je i sa njegovom ćerkom Katarinom Borisavljević, koja je u međuvremenu diplomirala dramaturgiju. "Dobro sam procenio da upravo ona može da napiše orginalnu priču. U američkom filmu ("Braća Bluz" iz 1980.) braća su Džejk i Elvud, a ovde kod nas su Džidži i Elvis.

To su dva momka koji naravno da vole bluz, žive za bluz, bluz je u korenu, u suštini nešto što je ljudskoj civilizaciji podarilo i rokenrol i džez i sve ove moderne muzike", rekao je Jevtović.

U srpskoj verziji Jevtović (Džidži) i mladi glumac Ivan Mihailović (Elvis) "u uzbudljivoj misiji pokušavaju da sačuvaju jednog umetnika". "Umetnik je tu kao citat onoga što nam se dešava u zemlji u kojoj država jednostavno ne mari za naše talentovane umetnike i dopušta da oni, kao i drugi mladi ljudi, odlaze iz ove zemlje. Oni u ovoj našoj priči uspevaju konačno, okupljanjem benda, da naprave veliki koncert i da praktično sačuvaju tog čoveka da ostane sa svim svojim genetskim kapacitetom i sa njegovom porodicom, u kojoj su očigledno i neki budući umetnici", otkrio je reditelj.

Kako je dodao, "kroz muziku, kroz izrazitu glumačku veštinu, kroz moju želju da pokažem da glumci mogu sve - da glume i da pevaju i da sviraju, da plešu, pričamo jednu veoma aktivnu priču, sa jasnom poentom". Na pitanje koliko je srećan kraj realan, primetio je da se predstava može opisati i kao bajkovita, ali da se celoj ekipi u stvarnosti nešto slično i događa.

"Mi smo ovde u nekim bajkovitim uslovima, na sceni Miksalište, gde je do pre nekoliko meseci bio običan parking, a evo sada već liči na nešto što postoji i u svetu, gde može nešto non-stop da se dešava i da bude povod za slične prostore da se otvaraju kao budući letnji kulturni centri", rekao je on. Izrazivši nadu da će Miksalište u Savamali ubuduće biti stalni prostor za predstave, koncerte i slične sadržaje, istakao je da "onda to u stvari nije bajka".

"Realizam je da postoje ljudi i u ovom gradu i u ovoj zemlji koji nalaze za potrebno da se ulaže u kulturu i da se kultura razvija. Divna je činjenica da smo zapravo dobili sa ovim novu pozorišnu letnju scenu", naglasio je Jevtović.

On je dodao da bi "Braća (B)luzeri", ako se dopadnu Ivanu i Maji Lalić, koji vode Mikser haus, mogli da ostanu na repertoaru i tokom zime, u zatvorenom prostoru, kao što je prošle sezone tu igran "Dogvil".

"Već smo pozvani na dosta mesta da gostujemo. Iskreno bih voleo da odemo i na festival Nišvil ove ili sledeće godine, a zvali su nas iz Inđije, iz nekih drugih gradova. Čini mi se da je predstava dovoljno atraktivna da će gostovati i širom regiona", rekao je Jevtović. Aranžer muzike je Uroš Ranković, kostimograf i scenograf Sandra Jevtović - Bugarin, koreograf Tamara Antonijević - Spasić.

U ansamblu su Dušica Novaković, Jelena Gavrilović, Duško Radović, Amar Mešić, Anđelko Beroš i drugi, dok živi bend "(B)luzeri" čine Maks Kočetov - saksofon, Dragančo Ristevski - truba, Mihajilo Bogosavljević - trombon, Uroš Ranković - klavijature, Arsenije Tubić - električna gitara...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: