“Gozba” sutra uveče premijerno u Bitef teatru

Pozorišno-plesni performans "Gozba" u režiji Ane Grigorović premijerno će biti izveden sutra uveče u Bitef teatru.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 13.05.2015.

16:20

Default images
Foto: Tanjug / Danilo Peternek

Radjena po motivima Platonove "Gozbe“ i Konkursa za Savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture i informisanja, predstava kroz plesne i dramske elemente prikazuje diskutabilan položaj kulturnih radnika i odnosa države prema njihovom radu.

Izvedbeni tekst dramaturga Vanje Nikolić tumače koreograf i igrač Dušan Murić, igračica Tamara Pjević, glumac i igrač Luka Mihovilović, kao i sama rediteljka Ana Grigorović.

"'Gozba' je predstava i projekat - i ništa od toga“, kaže Grigorovićeva i napominje da je "Gozba" pokušaj da se kreira nešto bez ičega i da se radi čak i kada ne postoje uslovi za to.

Prema njenim rečima, ovo je projekat Ministarstava kulture i informisanja koji je dobio nedovoljno sredstava da bi bio ono što jeste - predstava i zato je postao nemogućnost stvaranja predstave.

Glumac, igračica, koreograf i rediteljka preispituju koji su elementi potrebni da bi predstava bila predstava i bez čega se sve u pozorištu može, navela je Grigorovićeva.

Ona je dodala da se dekonstrukcijom procesa na sceni problematizuje pozicija slobodnih umetnika u Srbiji i model projektnog finansiranja koji često, umesto da pruža slobodu, vodi u niz kompromisa, kako umetničkih, tako i ljudskih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: