Obeležen Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta

Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta - 3. april obeležen je danas skromnom svečanošću na kojoj su uručene tradicionalne godišnje nagrade za najbolje umetničke i radne rezultate u tom teatru, ali i upozorenjima o neizvesnoj budućnosti pozorišta kao ustanove kulture.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 03.04.2015.

15:48

Default images
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanoviæ

Godišnje nagrade JDP-a dobili su Milena Marković za dramu "Zmajeubice" (koja je izvedena u režiji Ive Milošević) i Igor Vik Torbica za režiju predstave "Razbijeni krčag" (po komadu Hajnriha fon Klajsta). Isto priznanje dobili su glumci Mirjana Karanović (za ulogu u predstavi "Zmajeubice") i Nebojša Glogovac ("Razbijeni krčag"). Nagrada za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" pripala je Vojislavu Brajoviću i Vojinu Ćetkoviću (za predstavu "Dnevnik o Čarnojeviću" Miloša Crnjanskog u režiji Miloša Lolića).

Upravnica JDP-a Tamara Vučković pozdravila je okupljene kolege i prijatelje kuće, među kojima je bila i Mira Stupica, članica prvog ansambla ovog teatra. JDP je otvorio vrata za publiku na današnji dan, 3. aprila 1948. godine, kada je premijerno izvedena predstava "Kralj Betajnove".

"Od prošlog Dana JDP-a napustili su nas Marija Crnobori, Jovan Ćirilov, Nikola Simić i Olga Savić. Zbog njih i svih onih koji su ovo pozorište gradili decenijama, zbog nas, ali i budućih generacija, trudimo se da učinimo sve da JDP nastavi putem kojim je krenuo 1948.", rekla je upravnica.

Međutim, kako je naglasila, i ove godine, kao i više prethodnih "suočeni smo sa teškim preprekama i konstantnim dilemama da li ćemo opstati i u kom obliku". "Upravo svesni toga, veliki broj umetnika, naših saradnika i svi zaposleni ulažu veliki napor da bi JDP zadržao visoke umetničke kriterijume i opstao u ovom vremenu", istakla je ona i zahvalila svima koji u tome pomažu.

Upravnica je podsetila da je protekla godina bila obeležena projektom "Pali anđeo istorije", povodom stogodišnjice Prvog svetskog rata, u saradnji sa Unijom tetara Evrope i uz podršku Ministarstva kulture Srbije. U okviru toga izvedene su premijere "Zmajeubice" i "Dnevnik o Čarnojeviću", u JDP-u su gostovale predstave "1914" iz Praga i "Talenhof" iz Graca, a "Zmajeubice" su gostovale u ta dva grada.

Projekat se završava u junu ove godine festivalom Unije u Štutgartu. Na sastanku Unije teatara Evrope jesenas je doneta odluka da Beograd postane jedno od sedišta te organizacije.

Tim povodom u JDP-u će u maju biti održana konferencija na koju će doći direktori pozorišta - članica Unije. Vučkovićeva je podsetila da su, kao i svake godine, predstave JDP-a i u proteklih godinu dana učestvovale i nagrađivane na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu. Ona je dodala da se nastavlja ozbiljan rad na privlačenju publike i navela uspešnu marketinšku kampanju "Drama u taksiju".

JDP je povodom svog "rođendana" dodelio zahvalnice Rajfajzen banci, agenciji McCann i kompaniji G4S. Nakon primanja nagrade Mirjana Karanović je istakla da je "JDP pozorište koje je bilo i ostalo značajno".

"U ovom trenutku mislim da bi nam se život raspao ukoliko bi ovo pozorište bilo onemogućeno da radi, i to ne samo moj i život ljudi koji ovde rade, već i mnogobrojne publike koja voli da dolazi ovde". "Ne znam šta će biti sa nama. Pokušavam da uživam u svakom trenutku na sceni, ali iza svega toga postoji strepnja, strah od budućnosti i mislim da mi, zajedno sa upravnicom, želimo da podelimo sa javnošću ta strahovanja, ali i stav da ovo pozorište treba da ostane ono što je bilo i da nastavi da bude najbolje", rekla je Karanovićeva.

Brajović je izjavio da JDP i sva pozorišta u Srbiji pokušavaju da ohrabre nadležna ministarstva da shvate kako mora da se čuva nešto što je osnova nacionalnog identiteta, kao što je to domaća dramska literatura.

"Pozorište mora da se sačuva radi budćnosti svoga roda i jezika. Nesagledive su posledice ukoliko se ugrozi postojanje tako značajnih ustanova kulture", naglasio je Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: