Pozorišta traže izuzeće iz zakona o budžetskom sistemu

Pozorišta u Srbiji ne raspolažu dovoljnim kadrovskim kapacitetima za održavanje redovnog repertoara, a kamoli za realizaciju novih predstava i zato apeluju na nadležne da ih izuzmu iz primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, saopštilo je danas Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

18:15

Default images

Ovaj zaključak sa sastanka na kojem su, u organizaciji UDUS-a juče u Ateljeu 212, učestvovali upravnici gotovo svih pozorišta u Srbiji, upućen je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvu za kulturu i informisanje, kao i medijima.

Tema skupa bila je analiza problema u funkcionisanju pozorišta usled primene pomenutog zakona i uredbi kojima se uređuje postupak za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje.

U ovom trenutku u kulturi Srbije - kao posledica restriktivne politike zapošljavanja tokom već deset godina, a kojom je broj zaposlenih u teatrima Srbije bitno smanjen (u Beogradu čak za 30-40 odsto) - uposleno je manje od 10.000 ljudi, dok pozorišnih delatnika ima samo oko 3.500, saopštio je UDUS.

Zakonska regulativa kojom se pozorištima i drugim ustanovama kulture kao korisnicima javnih sredstava ograničava mogućnost angažovanja saradnika na samo deset posto od ukupnog broja zaposlenih, apsolutno ne uzima u obzir specifičnosti pozorišne delatnosti i dodatno dovodi do niza problema u funkcionisanju ovih ustanova, koji neminovno vode ka potpunom paralisanju njihovog rada.

Ne samo da se time zapostavljaju najviše vrednosti našeg jezika i kulturne baštine, ali i jezika naroda i narodnosti koji su deo ove države, nego se istovremeno uspostavlja sumnjiv sistem vrednosti isključivo zasnovan na estradizaciji i komercijalizaciji, čime biva ukinuto autentično savremeno stvaralaštvo koje bi moglo postati deo nacionalne kulturne i umetničke baštine, upozoravaju upravnici pozorišta.

Apsurdnost primene spornih propisa ogleda se i u činjenici da većina pozorišta, u odnosu na broj svojih stalno zaposlenih, može da angažuje maksimalno od jednog do devet saradnika. Uključujući velike teatarske ustanove sa više umetničkih jedinica (drama, opera i balet) praktično svi zajedno mogu da ukinu svoje repertoare.

Ovi propisi su u suprotnosti sa jednom od osnovnih odlika procesa rada u pozorištu, a koji podrazumeva neophodnost angažovanja mnogobrojnih umetnika i saradnika, u periodu koji često, da bi planirani repertoar mogao biti realizovan, mora biti duži od propisana četiri meseca.

Upravnici pozorišta u Srbiji i UDUS apeluju na zakonodavca i nadležne organe da napokon uvaže specifičnosti pozorišne delatnosti i delatnosti drugih ustanova kulture i izuzmu ih iz primene Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, kao što član 6. tog zakona utvrdjuje izuzeće iz člana 1. istog zakona za visokoškolske ustanove, naučnoistraživačke organizacije, Agenciju za borbu protiv korupcije, Republičku radio-difuznu agenciju, službe Narodne skupštine...

To je neophodno kako njihov dalji opstanak ne bi bio doveden u pitanje, a što bi moglo da ima nesagledive i dalekosežne posledice za budućnost kulture i kulturne baštine ove zemlje, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik UDUS-a Vojislav Brajović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: