Dodeljene nagrade 44. festivala "Dani komedije"

Uručenjem nagrada i čitanjem, povodom Svetskog dana pozorišta, poruke poljskog reditelja Kšištofa Varlikovskog, prethodne večeri spuštena je zavesa na 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 28.03.2015.

08:18

Default images
Doktor Nušiæ (www.npozoristeso.co.rs)

Festival, koji je otvoren 20. marta, održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine, pod motom "I smej i suze dolaze od srca" Jovana Popovića - Sterije.

Ovogodišnji "Dani komedije" bili su u znaku srpskog komediografa Branislava Nušića, od sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji četiri su bile po tekstovima ili kao montaža različitih tekstova ovog našag jednog od najvećih komediografa.

Jedna od njih, po oceni stručnog žirija, je pobednik festivala. Reč je o predstavi "Doktor Nušić" Branislava Nušića, režija Kokan Mladenović, u izvođenju Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Ovoj predstavi veceras je dodeljena nagrada "Mija Aleksić". Žiri je radio u sastavu dramski pisac Željko Hubač (predsednik), glumica Ljiljana Dragutinović i direktor JNP "Novi put" iz Jagodine Ljubiša Vujić.

Najbolja prestava po oceni publike je "Potpuno skraćena istorija Srbije" Maje Pelević i Slobodana Obradovića, režija Olja Đorđević u izvođenju Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Publika je ovoj predstavi dala ocenu 4,79. Novosađanima je uručena nagrada "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueta "Jovanča Micić", specijalna diploma dnevnog lista "Politika" i specijalna nagrada "za kolektivnu igru".

Nagradu "Zlatni ćuran" za životno delo, ove godine dobila je srpska filmska, pozorišna i televizijska glumica Svetlana Bojković. Žiri je tri ravnopravne nagrade "statuetu ćuran" "za najbolja glumačka ostvarenja" dodelio Biljani Keskanovć za ulogu Mare u prestavi "Doktor Nušić", Draganu Petroviću za ulogu Spasoja u predstavi "Rođendan gospodina Nušića" Dušana Kovačevića, režija Nebojša Bradić u izvođenju Zvezdara teatar Beograd i Saši Torlaković za ulogu Živote u "Doktoru Nušiću".

Statuetu "ćuran" za najbolje rediteljsko ostvarenje žiri je dodelio Snežani Trišić za režiju predstave "Mister dolar" Branislava Nušića u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Nagradu "Nikola Milić", za epizodnu ulogu, koja se dodeljuje u znak sećanja na glumca Milića, rodom iz Jagodine, žiri je dodelio Zoranu Karajiću za ulogu gospodina Paliveca u predstavi "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka" po Jaroslavu Hašeku u režiji Aleksandra Lukacac i izvođenju Šabackog pozorišta.

Najboljom mladom glumicom, žiri je proglasio Milicu Janevski za ulogu Slavke u predstavi "Doktor Nušić", a najbolji mladi glumac je Branislav Trifunović za ulogu Milorada u istoj predstavi.

Nagradu za kostimografiju dobila je Marina Vukasović Medenica za kostim u predstavi "Rođendan gospodina Nušića" a nagradu za scenografiju Marija Kalabić za scenografiju predstave "Doktor Nušić". Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Gradsko pozorište iz Jagodine izvelo je predstavu "Heroji" Predraga Perišića, režija Branislav Nedić.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" bila je profesor režije na FDU Beograd Ivana Vujić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: