Prva premijera mjuzikla "Mama Mia" u regionu

Svetski hit mjuzikl "Mama Mia!" biće premijerno izveden 27. marta u Pozorištu na Terazijama, u koprodukciji sa slovenačkom kompanijom Prospot d.o.o. koju vodi nekadašnji skijaški šampion Jure Franko.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.03.2015.

15:08

Default images
www.pozoristeterazije.com

Direktor našeg muzičkog teatra Aleksandar Đaja istakao je danas da je ovaj projekat veliko zadovoljstvo, a i davnašnja želja celog pozorišta, ali je bilo problema sa novcem i dobijanjem autorskih prava sve dok se prošlog leta nije javio Franko, koji je otkupio prava za ceo region.

"Sada možemo da kažemo: snovi se ostvaruju", izjavio je on na konferenciji za novinare, dodajući da je Franko ponudio saradnju jer je prepoznao kvalitet i potencijale Pozorišta na Terazijama.

Predstava u režiji Juga Radivojevića angažovala je oko 150 glumaca, igrača, članova hora i orkestra, "a sve to ne košta ni dinara iz budžeta", naglasio je direktor.

Mjuzikl sa hitovima grupe "ABBA" od svetske premjere u Londonu izvođen je u 40 zemalja, videlo ga je 50 miliona ljudi, a doživeo je i uspešnu ekranizaciju. Posle Beograda dobiće svoje verzije i u Zagrebu i Ljubljani.

Franko je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa Pozorištem na Terazijama, dodavši da ih je povezala slovenačka koreografkinja Mojca Horvat.

"Na dobijanju prava za "Mama Mia!" radio sam šest godina. To je vrlo veliki projekat, pa logistički ne bi imalo smisla da se sprema samo u Sloveniji", rekao je osvajač srebrne medalje u veleslalomu na Olimpijadi 1984. u Sarajevu.

Najavljujući da će u Beogradu biti prva premijera u regionu, istakao je da je ponosan i da se raduje.

"Odlično se osećam ovde i znam da će predstava biti super, tim je najbolji mogući", izjavio je Franko.

Autorski tim čine Najra Krvavac Perišin (prevod), Slobodan Obradović (dramaturg), Milan Nedeljković (orkestrator, dirigent), Vesna Šouc (dirigent), Mojca Horvat (koreografija), Bojana Nikitović (kostim), Aleksandar Denić (scenografija), Radovan Knežević (lektor).

U predstavi igraju: Jelena Jovičić, Milena Živanović / Iva Stefanović (ravnopravna alternacija), Slobodan Stefanović, Vladan Savić, Dragan Vujić Vujke, Žarko Stepanov, Ivana Knežević, Dušica Novaković, Ivan Zablaćanski, Bojana Račić, Barbara Milovanov, Ljubiša Dinčić, Dušan Šida, kao i balet, hor i orkestar Pozorišta na Terazijama.

Radivojević je podsetio da mu je ovo šesta režija u tom teatru u proteklih 20 godina i izrazio zahvalnost Franku što je investirao u ovaj pozorišni poduhvat.

"Prema dobijenim autorskim pravima treba da poštujemo dramski i muzički materijal, ali imamo slobodu u kreiranju, čak podsticaj da predstava bude autentična u smislu scene, kostima, koreografije, glumačkog izraza", naglasio je reditelj.

On je dodao da u predstavi ima 30 hitova, ali da to nije samo muzička revija, nego interesantna priča, koja se dešava u Grčkoj, a teme su ljubav, porodica i odgovornost roditelja prema deci.

Horvat je primetila da joj je u brodvejskoj verziji nedostajalo više koreografije, tim pre što su pesme grupe "ABBA" vrlo plesne.

"Pozorište na Terazijma razvilo je poseban stil jer za mjuzikle angažuje dramske reditelje, tako da ovde predstave nisu "pod kalup", a i svi glumci su spremni za plesni izazov", rekla je koreografkinja koja je radila neke od najuspešnijih mjuzikala na Terazijama - "Čikago", "Maratonci", "Zona".

Dirigent Vesna Šouc najavila je raskošan zvuk i eksploziju optimizma kroz pevačke i instrumentalne numere.

Jelena Jovičić (Dona, koju je u filmu igrala Meril Strip) izjavila je da je ovo verovatno vrhunac njene karijere, a da komad govori o više vrsta ljubavi - između roditelja i dece, partnera, prijatelja.

"Moja ideja u radu na predstavi bila je da se ne stidimo da pokažemo emocije, da vratimo veru u osećanja, da komad izvedemo iz srca, iskreno, jer su emocije najvažniji element u našim životima", rekla je ona.

Svi glumci su izrazili sreću i uzbuđenje pred premijeru. Reditelj je dodao da u svoje ime predstavu posvećuje doajenu srpskog glumišta Nikoli Simiću, koji je poslednjih pet godina svog života proveo u ovom teatru, u mjuziklu "Producenti", a po kojem je sada nazvana jedna loža u Pozorištu na Terazijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: