Sutra počinju Dani komedije

Tradicionalni 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", počeće sutra u Jagodini i trajaće do 27. marta.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2015.

11:05

Default images

Festival će otvoriti pozorišna, filmaska i televizijaska glumica Svetlana Bojković, dobitnica nagrade za životno delo, a Narodno pozorište iz Subotice odigraće prvu predstavu u zvaničnoj konkurenciji za nagrade - "Mister dolar" Branislava Nušića u režili Snežane Trišić.

Festival se ove godine održava pod motom "I smeh i suze dolaze od srca" Jovana Sterije Popovića, a njegov početak najaviće fanfare. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja i Skupština grada Jagodine. Sat pre početka festivala, u foajeo Kulturnog centra, u okviru pratećeg programa, biće otvorena izložba "Mija Aleksić - Biti glumac", posvećena velikanu srpskog glumišta povodom 20.godišnjice smrti.

Izložbu priređuje Kulturni centar Gornji Milanovac. U narednih sedma dana, uz Narodno pozorište iz Subotice, za nagradu "Miodrag Petrović - Čkalja" i statueti "Jovanča Micić", koju dodeljuje publika, nagrade "Mija Aleksić" koju dodeljuje stručni žiri i statuete "ćuran" za glumu, režiju, secnografiju.

Takmičiće se pozorišta iz Beograda, Novog Sada, Šapca, Zrenjanina, Sombora i Kruševca. Repertoar od sedam predstava za nagrade sastavila je selektor, profesor pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Ivana Vujić.

"Za festival je bilo prijavljeno 40 predstava pozorišta iz cele Srbije, nikada više u istoriji festivala", rekao Tanjugu umetnički direktor festivala Dobrica Milićević. Drugog dana na repetoaru je prestava "Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka", Jaroslava Hašeka, režija Aleksandar Lukač, izvodi Šabačko pozorište. Trećeg dana na programu je "Ćelava pevačica" Ežen Jonesku, režija Isidora Goncić u izvođenju Ateljea 212 iz Beograda.

Predstava "Potpuno skraćena istorija Srbije" autora Maje Pelević i Slobodana Obradovića, na programu je četvrtog dana festivala, režija je Olivera Đorđević u izvođenju Pozorišta mladih Novi Sad. Na programu 24. marta je predstava "Vlast" Branislava Nušića, reditelj Dušan Petrović u izvođenju Narodnog pozorišta Zrenjanin, a sledeće večeri je na programu "Rođendan gospodina Nušića" autora Dušana Kovačevića, reditelj Nebojša Bradić u izvođenju "Zvezdara teatar".

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, biće izvedena 26. marta je "Doktor Nušić", reditelj Kokan Mladenović, koprodukcija Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Obrazlažući predstave, na konferenciji za medije, Vujićeva je istakla da je "u većini predstava koje su viđene, a u svima koje su ušle u selekciju, Nušić je naš savremenik". Njegova ironija i komika obogaćuje se songovima koji su pobuna protiv dehumanizovanog, kriminogenog, korumpiranog, pohlepnog društva, istakla je Vujić.

"Za razliku od renesansne komedije koja umiruje, ulepšava, a one koji su tužni uveseljava, izbor predstava festivala komedije u Jagodini 2015. godine predstavlja savremenu komediju koja ne umiruje već uznemirava čoveka koji je zarobljen i okovan tranzicionim mukama društva i racionalitetom savremen civilizacije", rekla je Vujić.

U čast nagrađenih, posle uručenje nagrada, 27.marta kada je i Međunarodni dan pozorišta, predstavu "Heroji" Predraga Perišića, režija Branislav Nedić, odigraće Gradsko pozorište Jagodina.

Ova predstava se igra u okviru pratećeg programa festivala. Predstave će ocenijvati žiru u sastavu direktor drame Narodnog pozorišta Beograd Željko Hubač (predsednik), glumica Ljiljana Dragutinović i ispred grada Jagodine direktor JIP "Novi put" Ljubiša Vujić.

"Zlatnog ćurana" 44. festivala, za životno delo, najviše priznanje festivala, dobila je glumica Svetlana Bojković. Nagrad će biti uručena na otvranju festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: