"Hrabar svet stvara, ne izdaje saopštenja"

Kultura bez političke podrške teško može da preživi u svom vremenu, može da stvara, a da bi bila prepoznata, potrebno je da sačeka povoljnija vremena, kaže glumac i reditelj Miki Manojlović.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

13:10

Default images
Foto: B92

Kako kaže, između kulture i politike postoji "fini ili nefini" odnos, a za njen opstanak potrebno je doći do nivoa da taj odnos bude pristojan.

"Valjalo bi da se pronađe taj pristojan odnos između politike i kulture. Društvo koje ga pronađe, ono onda može da ide napred", rekao je Manojlović u Kažiprstu B92.

Manojlović, pred premijeru predstave "Romeo i Julija" u Beogradu 5. aprila, na kojoj su zajedno radili umetnici iz Beograda i Prištine, kaže da će ona pokazati da delovi intelektualne elite dva grada mogu da osveste činjenicu da je život sa samim sobom nepotreban i nedovoljan i da je razmena, sa razlogom, važan i neophodan deo života.

Govoreći o kontekstu koji prati ovaj događaj, Manojlović kaže da je sama predstava važna, jer ozbiljan, inteligentan, hrabar i darovit svet ne daje zvanično saopštenje o bilo čemu, već taj svet zajedno nešto stvara.

"Ljudi iz Beograda i Prištine zajedno rade na nečemu, to smatram posebnom važnošću. Važnost događaju daje i mesto odigravanja, Narodno pozorište, a važnim ga čini i to što je ozbiljan broj umetnika imao potrebu da progovori na temu ljubavi, mržnje i komunikacije", rekao je Manojlović.

Kako je rekao, te tri osnovne stvari o kojima govori Šekspir u svojoj drami, čine, obeležavaju i katkad ometaju naše živote.

"Ova predstava je refleks, istraživanje o te tri stvari. U predstavi ne postoji formalna podela kada ko govori koji jezik, već iza te odluke stoji ozbiljan rad. Mislim da se ljubav, netrpeljivost i komunikacija ne tiču samo srpskog i albanskog jezika, već i mnogih drugih jezika koji su tako blizu, a udaljeni", rekao je Manojlović.

Manojlović kaže da se predstava ne bi desila u ovom obliku da nije bilo ozbiljnog razumevanja Ministarstva kulture, Vlade Srbije i njenog predsednika, Beograda, ali i razumevanja prištinskih vlasti.

"Bila bi u ovakvoj formi, ali ne na ovom nivou. Ovoga puta se ovakva stvar ne šunja po obodima kulturnih zbivanja", kaže Manojlović.

Predstava "Romeo i Julija" imaće svoju premijeru u nedelju 5. aprila, na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Na predstavi, koju režira Manojlović, radili su beogradska Radionica integracije i Ćendra multimedija iz Prištine. Koproducent predstave je poznati pozorišni autor iz Prištine Jeton Neziraj. Romea igra Alban Ukaj, a Juliju u alternaciji Milica Janevski i Jovana Gavrilović.

U glumačkom ansamblu su i Mensur Safciju, Nikola Rakočević, Armend Ismajli, Nebojša Glogovac, Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiju, Edona Reshitaj, Nataša Tapušković, Anita Mančić i Arta Selimi.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Zora Mojsilović Popović, koreograf Sonja Vukićević, kompozitor Vladimir Pejković.

Poznatu Šekspirovu tragediju preveli su na srpski Živojin Simić i Sima Pandurović, a na albanski jezik Fan. S. Nolji i Alki Kristi.

Reprizna izvođenja u Beogradu najavljena su za 8. april, i to u dva termina, od 17 sati i od 21 sat, i za 9. april, u terminu od 19.30. U maju će predstava biti izvedena u Prištini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: