"Nacionalna klasa 1979-2014" u MIJ-u

Pozorišna predstava "Nacionalna klasa 1979-2014" biće izvedena u četvrtak 29. januara i 12. februara u 19.00 sati u Muzeju istorije Jugoslavije, kao deo pratećeg programa izložbe "Nikad im bolje nije bilo", o modernizaciji i svakodnevici u Jugoslaviji.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta

Sreda, 28.01.2015.

08:23

Default images

Inspirisan filmom Gorana Markovića, komad "Nacionalna klasa 1979-2014" u režiji Ane Grigorović preispituje jugoslovensko nasleđe i kultno filmsko ostvarenje 35 godina nakon njegovog nastanka.

Kako se navodi u najavi, rediteljka predstave Ana Grigorović (1988) nije bila rođena kada je snimljen film "Nacionalna klasa", nikada nije imala niti vozila fiću, nije jugonostalgična, ali je u detinjstvu bila fascinirana Titom.

Mlađe generacije o epohi socijalizma ne uče dovoljno u školi i socijalističku prošlost shvataju posredno, iz porodičnih priča ili slike koju nameću mediji, film, literatura, kompjuterske igrice i društvene mreže, dodali su organizatori.

Pozorišni komad u kojem nastupaju glumci pozorišta Dadov, generacija koja nema jugoslovensko iskustvo, pokazaće na sceni svoje poimanje kultnog filma njihovih roditelja, junaka Flojda i Nacionalnoj klasi, piše u najavi.

Izložba "Nikad im bolje nije bilo?" o modernizaciji svakodnevnog života, fenomenima svakodnevice, slobodnom vremenu i dokolici u SFRJ, otvorena je u Muzeju istorije Jugoslavije 27. decembra, na nekadašnji Dan pionira.

Postavka je rezultat istraživanja perioda od 1950. do 1990. godine, a sadrži oko 200 predmeta, 400 fotografija i 26 video klipova koji na autentičan način svedoče o životu u socijalističkoj Jugoslaviji.

U istraživanje su bili uključeni stručnjaci sa područja nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i postavka sadrži muzejsku, arhivsku, bibliotečku i filmsku građu iz institucija u Srbiji i regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: