BFI: Otkazana "Istočna senka", najavljene 2 zamene

Zbog povrede igračice Sabine Kupferberg koja igra glavnu ulogu u predstavi "Istočna senka" slavnog koreografa Jiržija Kilijana, otkazana je svetska turneja pa i izvođenje tog komada na Beogradskom festivalu igre ovog proleća, gde će ga zameniti druga dva Kilijanova komada.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

09:06

Default images

Ovaj naslov je bio najavljen i u okviru 12. Beogradskog festivala igre, 2. i 3. aprila na sceni Sava Centra, pred ograničenim brojem gledalaca. Kompanija Kilijanove produkcije iz Holandije, kao i sam koreograf, odlučili su da se gostovanje ne otkaže, već da se beogradskoj publici ponudi drugi, podjednako atraktivan program.

Tako će se u istim terminima i na istom mestu, izvesti dva plesna komada Jiržija Kilijana, "Adresat nepoznat" i "14'20". Reč je o kultnim postavkama, originalno nastalim za Holandski plesni teatar, a nedavno iznova kreiranim za nove igrače i publiku.

Na sceni Centra Sava, na kojoj će biti smešteno i gledalište od svega 200 mesta, imacemo priliku da pogledamo i svetsku premijeru novog filma Jiržija Kilijana, dok je nakon događaja planiran susret i razgovor sa koreografom. Ekskluzivno prisustvo jednog od najznačajnijeg stvaraoca u oblasti savremene umetničke igre na Beogradskom festivalu igre, biće mogućnost da saznamo više o njemu. Razgovor sa Kilijanom voditiće novinar Miloš Milovanović. Biće ovo prvi put da se Kilijan lično predstavi publici jednog Festivala.

Ulaznice kupljene za predstavu "Istočna senka" važe za novi program! Ukoliko neko želi da vrati ili zameni ulaznice, to može učiniti na blagajni Centra Sava.

Jirži Kilijan (Čehoslovačka, 1947) započeo je svoju igračku karijeru u Školi Nacionalnog baleta u Pragu, kada mu je bilo 9 godina. Godine 1962. primljen je na Konzervatorijum u Pragu. Svoj rodni grad je napustio kada je dobio stipendiju za Kraljevsku baletsku školu u Londonu, 1967. godine.

Posle toga se pridružio Stutgart baletu, koji je vodio Džon Kranko. Kilijan je u ovoj kompaniji imao svoj koreografski debi sa predstavom "Paradoks", za Nover Gezelsaft. Nakon što je napravio tri baleta za Holandski plesni teatar, ("Gledaoci", "Igra stolica" i "La Cathédrale Engloutie"), postao je umetnički direktor ove trupe, 1975.godine. Već nakon dve sezone, uspeva u nastojanju da Holandski plesni teatar bude deo međunarodne mape, predstavom "Sinfonieta".
Iste godine, zajedno sa Karelom Birnijem, osnovao je Holandski plesni teatar II, koji je služio kao most između škole i profesionalne trupe, odnosno mogućnost da se mladim igračima ponudi da razvijaju svoje veštine i talenat. Takode je 1991. godine inicirao nastanak Holandskog plesnog teatra III, kompanije za igrače od preko 40 godina starosti. Ova trodimenzionalna struktura bila je jedinstvena u svetu igre. Posle izvanredne službe, Kilijan je 1999. godine predao umetničko vođstvo, ali je ostao povezan sa trupom kao stalni koreograf, sve do decembra 2009. godine. Kilijan je više od 100 radova, od kojih su mnogi izvodeni sirom sveta.

On nije stvarao samo za Holandski plesni teatar, već i za Štutgart balet, Balet pariske Opere, Balet Minhena, Balet Tokija. Kilijan je radio sa mnogim kreativnim ličnostima međunarodnog renomea - kompozitorima, dizajnerima, arhitektama.Na leto 2006. godine, zajedno sa filmskim rediteljem Borisom Pavalom Konenom, napravio je film CAR-MEN. Koreografija je pravljena "na lokaciji", odnosno u rudniku uglja u Českoj.

Godine 2010. Kilijan je radio kao mentor umetničke igre u okviru Rolex mentorske i umetničke inicijative. Godine 2013., zajedno sa holandskom Nacionalnom televizijom, kreirao je film "Između ulaza i izlaza", koji je predložen za nagradu "Gouden Kalf" tokom Holandskog filmskog festivala u Utrehtu. Za Aici trijenale u Nagoji kreirao je celovečernju plesno-filmsku produkciju "Istočna senka", posvećenu žrtvama cunamija u Japanu 2011. godine.

Tokom svoje karijere, Kilijan je dobio mnoge nagrade i titule: titulu Oficira reda Oranje u Holandiji, pocčasni doktorat Džulijarda u Njujorku, čak tri "Nižinjski nagrade" u Monte Karlu (najbolji koreograf, kompanija i predstava), Benoit de la Danse u Moskvi i Berlinu, Počasnu medalju Predsednika Česke Republike, titulu Komandira Legije časti u Francuskoj, a 2008.godine počastvovan je jednim od najvećih kraljevskih priznanja, Medaljom reda Kuće Oranje, koju mu je dodelila Nj.K.V. Beatrisa od Holandije. Godine 2011. Kilijan je od českog Ministarstva za kulturu, dobio nagradu za zivotno delo u oblasti umetničke igre i teatra.

Ovogodišnji, 12. Beogradski festival igre odrzava se od 23. marta do 9. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: