Zavirite u pozorište "Duško Radović" (FOTO)

Renovirana matična scena Malog pozorišta "Duško Radović" svečano je otvorena 26. decembra, a redovne predstave u zgradi na Tašmajdanu počeće ponovo da se igraju idućeg meseca.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 27.12.2014.

10:01

Default images

Direktor ovog teatra Alek Rodić istakao je da je "Beograd dobio moderan i reprezentativan objekat, a deca Beograda svoje staro pozorište presvučeno u novo ruho".

On je zahvalio na velikom trudu čelnim ljudima Grada i Sekretarijata za kulturu, kao i celom kolektivu dečjeg i lutkarskog pozorišta.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Gradski menadžer Goran Vesić je u ime Skupštine Beograda čestitao svima koji vole ovo pozorište i koje za njega vezuju lepe uspomene.

"Direktor pozorišta, ljudi iz Sekretarijata za kulturu i Agencije za investicije i stanovanje znaju kroz šta smo prošli poslednjih meseci da se izborimo sa raznim propisima da bi ovo pozorište zaživelo. Cilj je bio da ga otvorimo do Nove godine jer verujemo da ne postoji lepši poklon deci Beograda nego što je ovo pozorište koje se vraća u upotrebu", izjavio je Vesić.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
On je rekao da je "ovo renoviranje samo početak onoga što se namerava kada su u pitanju deca i kada je u pitanju kultura".

Najavio je da će sledeće godine početi rekonstrukcija Dečjeg kulturnog centra, namera je da se rekonstruiše i pozorište "Boško Buha", u planu je i da se Dušku Radoviću, kao zaslužnom ne samo za decu nego i za Beograd uopšte, podigne spomenik i to ne u klasičnom smislu već kao neka vrsta igrališta.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
U oblasti kulture sledeće godine biće raspisan konkurs za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda (u zgradi bivše Vojne akademije), rekao je Vesić.

Zatim je za goste na otvaranju izveden kolažni scenski program uz učešće glumaca ovog teatra i dečjeg hora.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Projekat rekonstrukcije pozorišta "Duško Radović" započet je 19. marta 2012. godine. Ansambl i drugi članovi kolektiva radili su u međuvremenu u nekadašnjem bioskopu "Jugoslavija", iz kojeg uskoro izlaze, a tamo ostaje Pozorište lutaka "Pinokio".

Renoviranje fasade i untrašnjosti objekta, kao i instaliranje nove scenske tehnike nije trajalo gotovo tri godine, nego se dugo čekalo na upotrebne dozvole nadležnih inspekcijskih organa.
Foto: Tanjug / Danilo Peternek
Prostor je opremljen najsavremenijom tehnologijom, scenskom mehanikom i rasvetom. Pored glavne scene, adaptacijom ulaznog hola uređen je prostor koji može da se transformiše u malu scenu sa montažnim sedištima.

Ovo pozorište postoji 65 godina. U zgradu na Tašmajdanu uselilo se 1968. godine, a posle smrti Duška Radović (1984.) ponelo je njegovo ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: