“14/18: Pisma sa Balkana” u KC Rex

Predstava “14/18: Pisma sa Balkana” koja ukršta sudbine Korzike i Balkana kroz prepiske, tekstove i pesme, biće izvedena 21. novembra (20h) u Kulturnom centru Rex u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

09:32

Default images

Autor projekta i režiser je Fransis Aiki, a izvodi ga njegov "Théâtre Point d'Ajaccio". Projekat je proizašao iz brojnih razmena iskustava i dugogodišnjeg rada na Balkanu koji je iniciralo udruženje Per a Pace, a u Beograd ga dovodi Francuski institut u Srbiji.

Godine 1914. Sarajevska varnica zapalila je planetu i splet evropskih konflikata degeneriše u prvi svetski rat. Zahvaćeni tom olujom, Korzika i Balkan ukrstiće u jednom trenutku svoje sudbine. Preko tri stotine hiljada francuskih vojnika Istočnog fronta boriće se u Srbiji i Makedoniji. Sedamdeset hiljada njih nikada se neće vratiti u domovinu. Među njima su mnogi mladi Korzikanci koji su naročito stradali u bici kod Monastira (današnjeg Bitolja). Istovremeno, preko pet hiljada ranjenih i odbeglih Srba biće prihvaćeno na Korzici. Neki od njih će tamo započeti novi život.

Predstava se razvija iz pisama pronađenih u ličnim i porodičnim arhivama pristiglim sa Korzike, iz Srbije i Makedonije, kao i iz zvaničnih prepiski pronađenih u odeljenjima Arhiva južne Korzike. Ove lične tragedije, ovi neverovatni putevi svedoci su konačnih poremećaja koji će proisteći iz prvog svetskog konflikta.

Pozorište je ovde da oživi i otelotvori, da bude što jednostavnije kako bi prenelo sećanja, priuštilo nam "da vidimo i čujemo".

Pisma vladaju scenom, ona su pravi junaci ovog tragičnog čina, jedini su prostor ljudskosti, tada još moguće "ljudske nežnosti", majčinske, dečje, osvojene ili obećane ljubavi. Uz muzičke, vizuelne interpunkcije, nekoliko pesama iz onog vremena, korzikanskih, francuskih, srpskih, kao u kabareu. Nocioci predstave su tri francuska i jedan srpski glumac.

Predstava je već izvedena u Šapcu i Novom Sadu, a posle Beograda, održaće se i u Nišu (24. novembar), Skoplju (26. novembar) i Bitolju (28. novembar). Prodaja karata sat vremena pre početka predstave po ceni od 250 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: