Počeo 19. Jugoslovenski pozorišni festival

Predstavom “"Doktor Nušić"” Narodnog pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta u režiji Kokana Mladenovića počeo je 19. Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.11.2014.

11:24

Default images

Na ovogodišnjem festivalu takmiči se sedam predstava, po oceni selektora Bojana Munjina i Zorana Stamatovića, najboljih ostvarenja iz pozorišne produkcije u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Republici Srpskoj i Srbiji u proteklih godinu dana.

Otvarajući festival u Užicu pozorišni kritičar i teatrolog Ivan Medenica istakao je značaj postojanja ovakve regionalne manifestacije za kulturni indentitet naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

“Ovaj festival nas stalno podseća i opominje da je naše književno, literarno, dramsko i pozorišno nasleđe zaista jedinstveno i da se ne mogu kulturni identiteti svoditi na državne. Oni su mnogo složeniji, bogatiji, raznovrsniji i zato kulturni identitet nikad ne može biti državni entitet”, istakao je Medenica.

Ovogodišnji Jugoslovenski pozorišni festival u znaku je dva jubileja, 150 godišnjice od rođenja Branislava Nušića i 100 godišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Slogan festivala je citat iz Nušićevog “Dr”, predstave koja je otvorila festival: “Danas ti je, brate, sve na prodaju: čast, savest i prijateljstvo-sve, brate,sve!”.

“Paradoksalno je da se mi i danas kao društvo prepoznajemo u delima Nušića, Domanovića.. Mi smo društvo u kojem satirično pismo ne zastareva. Menjaju se stilovi, ali mi ni malo. Autor ovog komada u našem izvođenju je hrabri Nušić, a mi smo se potrudili da on ima kopču sa današnjim vremenom, mada se i on sam potrudio da bude više nego aktuelan i danas”, rekao je reditelj Kokan Mladenović novinarima posle predstave.

“Nušić iz ove perspektive nije više komediograf, jer se mi i posle 100 godina smejemo istim stvarima o kojima je on pisao, a da ništa iz toga nismo naučili, to je tragično. Pozorište, po meni, tu ne može da promeni ništa, ali je ova predstava bila naša lična potreba da nešto kažemo i pred sobom budemo čisti”, izjavio je Branislav Trifunović, koji u predstavi glumi Milorada.

Glumac Saša Torlaković, u komadu tumači lik Živote, smatra da je kupovina diploma o kojoj je još Nušić pisao veliki problem današnjice.

“Kupovina diploma je pogubnija nego rat. Rat dođe i prođe, posle njega ostaju neke posledice, a posledice, ovog dešavanja kod nas u društvu, mislim da ćemo osetiti dugoročno”, rekao je Torlaković novinarima posle predstave.

Prvu festivalsku predstavu u selekciji za nagrade užička publika ocenila je ocenom 4,62. U okviru pratećeg programa 19. JPF-a u holu užičkog Narodnog pozorišta sinoć je otvorena izložba fotografija sa prethodnog festivala Radovana Baje Vujovića.

Druge festivalske večeri na programu je Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom Trpele, autorskim projektom i režijom Bobana Skerlića.

Foto: Image courtesy of scottchan at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: