Odlazak Ćirilova - veliki gubitak za Srbiju

Odlazak Jovana Ćirilova veliki je gubitak za pozorišni život Srbije, odlazak svetranog i jedinstvenog čoveka, poznavaoca i ljubitelja pozorišta lični je gubitak njegovih brojnih prijatelja koji su sa mnogo bola reagovali na vest da je Ćirilov preminuo 16. novembra u Beogradu.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.11.2014.

09:18

Default images

Jedna od najvećih ličnosti srpske, jugoslovenske i evropske kulture, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, osnivač i umetnički direktor festivala Bitef, dramatrug Ateljea 212, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, čovek je sa kojim je direktor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Aleksandar Milosavljević mogao da razgovara o svemu.

"Izgubio sam prijatelja koji mi je pružao podršku od prvih dana kao kritičaru, direktoru pozorišta i selektoru raznih festivala, izgubio sam čoveka sa kojim sam mogao da razgovaram otvoreno o svemu što me je intresovalo ali mnogo više od mene je izgubio pozorišni život Srbije", rekao je Milosavljević.

Odlaskom Jovana Ćirilova, čoveka za koga ne možemo da nabrojimo šta je sve radio i čime se bavio, a sve je bilo vezano za pozorište, izgubili smo ličnu kartu našeg teatra u svetu, zaštitni znak, rekao je on.

Reditelj Egon Savin žali jer smo izgubili svestranog entuzijastu, poznavaoca, ljubitelja pozorišta, dramatrurga, u svakom smislu jedinstvenog čoveka kakvog dugo nećemo imati.

Nećemo imati priliku da se družimo, živimo i radimo sa pozorišnim umetnikom sličnim njemu, rekao je Savin.

Dugogodišnji saradnik Jovana Ćirilova glumac i direktor JDP Branko Cvejić kaže da je on bio renesansni tip čoveka, svestran i temeljit u svemu što je radio, ali najviše je fascinirala hrabrost sa kojom je sve radio.

"Jovanov odlazak je nenadoknadiv gubitak za pozorište i sve nas koji mu pripadamo. Bio je nesvakidašnja ličnost: erudita, ljubitelj reči, posvećen i predan svojim širokim interesovanjima i ljudima sa kojima je želeo da ih deli. Od njega smo učili o pozorištu, ali je i on rado učio od nas. Bio je dečje radoznao, tolerantan, širok i dobronameran, Jovan van serije. Nisam ga sreo na poslednjem BITEFU i to je slutilo njegov odlazak. Imao sam privilegiju da budem njegov savremenik, a on moj dragocen sagovornik i prijatelj", izjavio je Tanjugu reditelj Nebojša Bradić.

Ivan Medenica takođe smatra da su srpsko pozorište i kultura izgubili jedinstvenu, renesansnu osobu Jovana Ćirilova kome intelektualna radoznalost nije dozvoljavala nikakva ograničenja i usmeravanje na jednu delatnost: bio je i kritičar, i dramaturg, i selektor festivala, i direktor pozorišta, i prevodilac, i kolumnista, i priređivač antologija, leksikona i rečnika...

"Ne samo u profesiji nego i u životu, bio je veliki putnik i lutalica, neko ko se nije libio da posle povratka avionom iz neke svetske prestonice, istog trenutka sedne u lokalni autobus za najudaljeniju domaću varoš ako je čuo da se tamo dešava uzbudljivo pozorište. Ova njegova spremnost govori da mu je, iako je uz Miru Trailović bio kreator "najelitnije" manifestacije srpske kulture, Bitefa, bio stran svaki elitizam, svaki snobizam", izjavio je Tanjugu Medenica.

Bio je "operisan" i od svakog esktremizma, političkog, intelektualnog ili umetničkog, njegovim odlaskom, ovaj grad, koji je Ćirilov na velika vrata uveo na svetsku pozorišnu scenu, biće još za jedan korak dalje od samoga sebe, od svog davno narušenog kosmopolitskog identiteta, rekao je Medenica. Grad Beograd takođe je zvaničnim putem izrazio žaljenje zbog smrti Ćirilova.

"Beograd je njegovim odlaskom izgubio dragoceni deo svog duha, otelovljeni svetionik kulture i izvor opominjuće savesti. Od danas je naš glavi grad siromašniji za jednog velikog čoveka", navodi se u telegramu saučešća gradonačelnika Siniše Malog. "Ovaj čovek renesansnih znanja i impresivne erudicije bio je pokretački duh svakovrsnih projekata koji su obeležili kulturnu epohu u kojoj je stvarao. Skupa sa Mirom Trailović, podario je Beogradu Bitef, festival koji je postao zaštitni znak Beograda i jedna od njegovih najznačajnijih kulturnih manifestacija", navodi se u telegramu.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac danas je u svoje lično ime i u ime Ministarstva kulture i informisanje uputio telegram saučešća Jugoslovenskom
dramskom pozorištu povodom smrti Jovana Ćirilova, u kojem se navodi: "Imajući u vidu značaj i prirodu Jovana Ćirilova, možda poslednje figure renesansnog intelektualca u Srbiji, adresa za izraze saučešća nije samo njegovo JDP već svaki građanin Srbije. Gubitak Jovana Ćirilova jedan je od najvećih zamislivih gubitaka srpske kulture, čiji je decenijama bio najbolji izdanak, utirući put za nekoliko generacija umetnika, pozorišnih ljudi i intelektualaca uopšte ne samo u Srbiji već i u Evropi i svetu.

Široki intelektualni zahvat Jovana Ćirilova u kulturama izražene stabilnosti i kontinuiteta obavljali su celi instituti. Teatrolog, dramaturg, književnik, filozof i leksikolog svetskog značaja, Ćirilov je, uz Miru Trailović, bio duša Bitefa, koji je upisao Beograd na svetsku mapu pozorišnih festivala. Sve čega se dohvatio Jovan Đirilov pretvaralo se u najviše domete kulture, tako da je njegov legat merljiv sa ostavštinom svega nekoliko izuzetnih ličnosti koje je srpska kultura izgubila u poslednjih pola veka. Posebnu čast Ministarstvu kulture i informisanja predstavlja njegovo višedecenijsko angažovanje u radu stručnih komisija Ministarstva, koje je bilo garancija strogih merila i visokih kulturnih dometa.

Gubitak Jovana Ćirilova za srpsku kulturu apsolutno je nemerljiv, utoliko više što nijedna kultura na svetu nije u stanju da proizvede tako izuzetne ličnosti. One se rađaju i nastaju u veoma retkim vremenskim razmacima i svojim delom i autoritetom osvetljavaju stvaralaštvo i puteve nacionalnih kultura, stvarajući u njima staze koje ostaju magistralne i decenijama nakon njihovog odlaska. Takva ličnost bio je Jovan Ćirilov, i naša obaveza je da, pored neizmernog pijeteta i zahvalnosti koje mu dugujemo, ukažemo i na dubinu gubitka svih nas. Ugasio se jedan on najvećih međaša srpske kulture 20. i 21. veka."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: