Noć pozorišta večeras širom Srbije

Međunarodna manifestacija "Noć pozorišta" biće održana danas u više evropskih zemalja, a u Srbiji će 24 grada otvoriti svoje institucije kulture za publiku.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Subota, 15.11.2014.

13:23

Default images

Srbija učestvuje u ovom programu četvrti put, u okviru međunarodne mreže "European theatre night" (osnovane 2008. godine), uz podršku do sada najvećeg broja lokalnih samouprava i ustanova kulture.

"Noć pozorišta" u Novom Sadu na pet lokacija

Manifestacija "Noć pozorišta" održana se na pet lokacija u Novom Sadu - Pozorištu mladih, Novosadskom pozorištu, Gradskoj biblioteci, Gimnaziji "Laza Kostić" i Kulturnom centru "Mladost" u Futogu.

"Već treću godinu zaredom Gradska biblioteka u Novom Sadu podržava manifestaciju "Noć pozorišta", a ove godine smo pripremili dve izložbe od kojih su jednu radili učenici Srednje škole "Mileva Marić Ajnštajn" inspirisani istorijskim razvojem pozorišnih kostima, a druga izložba je istorija srpske novosadske čitaonice i njena veza sa Srpskim narodnim pozorištem ", rekla je Tanjugu rukovodilac odraslog odeljenja "Ðura Daničić" Gradske biblioteke, Biljana Kućenar.

Rukovodilac odeljenja za decu Gradske biblioteke Novi Sad, Katarina Novaković, rekla je Tanjugu, da su u programu "Noć pozorišta" učestvovali i učenici petih i sedmih razreda Osnovne škole "Nikola Tesla" iz Novog Sada.

"Učenici su napravili poseban program povodom večerašnjeg druženja, pod nazivom "Deca svetlucaju", a između ostalog nastupili su u okviru zajedničkog recitala uz pratnju na gitari", rekla je Novakovićeva.

Ona je dodala da je moderatorka učenicima bila profesorica Maja Čmelik, a da su učenici izveli i omaž pesnicima i piscima kao što su Branko Ćopoć i Branislav Nušić i samim tim obeležili njihove jubileje.

Na sceni Pozorište mladih povodom "Noći pozorišta" izvedena je predstava "Bog masakra" u izvođenju Plus teatra Jasmina Reza, dok je u pozorištu Kulturno-informativnog centra "Mladost" u Futogu izvedena predstava "Gospođa mama je preminula (od šunke i reumatizma u poodmaklim godinama)".

U Gimnaziji "Laza Kostić" izvedena je predstava "Drž ne daj" u režiji Maje Grgić, dok je u Novosadskom pozorištu organizovana projekcija starih prestava tog pozorišta i izložba kostima i interesantnih rekvizita.

KG: Izvedeno pet predstava u Noći pozorišta

U okviru međunarodne manifestacije "Noć pozorišta" u Kragujevcu je prikazano pet predstava u Knjaževsko-srpskom teatru, Pozorištu za decu i u Domu omladine.

U Knjaževsko-srpskom teatru, najstarijem pozorištu u Srbiji, izvedena je predstava "Do gole kože" nemačkog reditelja Pjera Valtera Polica, za koju je cena ulaznice bila duplo jeftinija od standardne.

Ova urnebesna komedija rađena je po istoimenom filmskom hitu i orginalnoj priči autorskog tandema Stivena Sinklera i Entonija Mekartena.

Manifestacija "Noć pozorišta" je jednodnevni događaj posvećen pozorištu i scenskoj umetnosti a najmlađi u Pozorištu za decu bili su u prilici da pogledaju dve predstave.

Tako je u podne izvedena predstava "Ah taj zmaj", dok je najnovija predstava "Kokoša" glumaca Pozorista za decu prikazana u večernjim satima.

Dve predstave prikazane si u Domu omladine, gde je Dečija pozorišna redionica izvela predstavu "Mali princ", a Dramski studio publici se predstavio predstavom "Svinjograd".

Tribina o pozorišnom životu Niša

Pozorišni delatnici u Nišu govorili su večeras o pozorišnom životu u tom gradu, a povod je bio održavanje Noći pozorišta.

Tribinu je organizovala Pozorišna redakcija Niškog kulturnog centra. Učesnici tribine pokušali da odgovore na zahtev kako pozorište učiniti privlačnim mladima i da daju ocenu pozorišnog života u Nišu.

Rešenje je potraženo u načinu da Niš zadrži tradicionalno ili klasično pozorište, ali i da iskoriči ka modernom koje će biti privlačno mlađoj publici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: