FIST 10: Vreme je za suočavanje!

Deseto, jubilarno izdanje Festivala internacionalnog studentskog teatra FIST otvoreno je 14. novembra u Domu omladine Beograda.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

09:38

Default images

U godini kada proslavlja svoj 50. rođendan, Dom omladine je tako prvi put ugostio i FIST, proslavljajući svoj i FIST-ov jubilej primiti ljubitelje pozorišta ali i aktiviste, optimiste, kao i sve ljubitelje umetnosti. Ulaz na sve programe FIST-a, koji traje do 16. februara, besplatan je kao i prethodnih godina.

Ove godine tema festivala je SUOČAVANJE koje predstavlja svojevrsnu borbu kroz koju bolje upoznajemo sebe i druge, zatim način da se demistifikuju raznovrsna ubeđenja, te da se započne odlučna, aktivna potraga za poreklom i razbijanjem brojnih zabluda.

Nakon nesvakidašnjeg performansa otvaranja, publika u Domu omladine imala je priliku da vidi projekat Srđana Karanovića “Ne oklevaj! Improvizuj!”, predstavu koja nije nastala po dramskom tekstu već je njen sadržaj zasnovan na nizu vežbi improvizacije.

Nakon toga je usledila prva takmičarska predstava “Dva pečena jaja na oko”, koja dolazi sa Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Prvo veče festivala završeno je žurkom otvaranja u klubu Babel, a za muziku je bio zadužen Pavle Veljković.

U subotu posetioce očekuju takmičarske predstave iz Rusije i Bosne i Hercegovine, sa predstavama “Šest koraka ka životu” i “O ljubavi”, koje će pokrenuti pitanja koja se tiču aktuelnih problema među mladima, odabira životnih puteva, životom nakon studija, muško ženskih odnosa, prolaznosti vremena, bolnih životnih iskustava. Za subotu je takođe obezbeđen i bogat muzički program u Domu omladine Beograda.

Nedelja je rezervisana za goste iz Mađarske i Italije, sa takmičarskim predstavama “Pročišćeni” i “Skotovi u mislima”. Pored njih, na programu je i “Stvaran svet?”, predstava nastala u okviru festivala kao naš odgovor na ponuđenu temu. Ona se bavi temom suočavanja sa istinom, stvarnim svetom o kojem istina retko izlazi na videlo i ljudima koji radije biraju da žive u laži i strahu nego da kažu istinu i suoče se sa komplikacijama koje slede posle otkrivanja. Veče će biti završeno žurkom zatvaranja u Domu omladine Beograda.

Sve informacije o 10. FIST-u možete pronaći na zvaničnom sajtu festivala, kao i na zvaničnoj fejbsuk stranici.

“Pokažite nam aktivan pristup problemu, hrabrost, rešenost i snagu. Pokažite nam napredak, volju i istrajnost. Pokažite nam borbu. Suočite se”, poručuju organizatori FIST-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: