Dodeljene nagrade Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Nagrada Ardalion za najbolju predstavu 19. Jugoslovenskog pozorišnog festivala dodeljena je predstavi “"Trpele" Beogradskog dramskog pozorišta, autora i reditelja Bobana Skerlića.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 12.11.2014.

09:05

Default images

Stručni žiri festivala nagradu Ardalion za najbolju režiju dodelio je Egonu Savinu za režiju predstave “"Unosno mesto”" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U obrazloženju žirija navodi se da se “"Trpele"” bave neuralgičnom temom savremenog društva nasilje u porodici, na iskren i beskompromisan način. Ansambl Beogradskog dramskog pozorišta je iskazao idejnu i umetničku homogenost i postigao ubedljivost u kolektivnoj igri. U tome je značajnu ulogu odigrao i tekstualni predložak Milene Depolo i Bobana Skerlića.

Za ulogu Živke u predstavi “"Gospođa ministarka"” glumac Goran Jevtić dobio je nagradu Ardalion za najbolju žensku ulogu, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Branimiru Popoviću za ulogu Domenika u predstavi ”"Filomena Marturano"”.

Po oceni žirija najbolju scenografiju je imala predstava “"Četrnaesta"” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Ardalion je dodeljen Dragani Purković Macan.

Ardalion za najbolju kostimografiju dodeljen je Lani Cvijanović za kostimografiju u predstavi “"Unosno mesto"”.

Bojan Veljović za ulogu ujka Blagoja u predstavi “"Doktor Nušić”" nagrađen je Ardalionom za epizodnu ulogu.

Nagrada Ardalion za najboljeg mladog glumca i nagrada Politike “Ajdo Mujčinović” dodeljene su Momčilu Otaševiću za ulogu Mikelea u predstavi “"Filomena Marturano" ”koprodukciji Centra za kulturu Tivat i Gradskog pozorišta Podgorica.
Foto: JDP; "Unosno mesto"
Specijalna nagrada dodeljena je Marku Šeliću Marčelu za tekstove songova u predstavi “"Doktor Nušić"” u režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji pozorišta Sombor i Kruševačkog pozorišta.

Predsednik žirija dramski pisac Nebojša Romčević posle saopštenja odluke izneo je ocenu žirija o kvalitetu predstava na ovogodišnjem festivalu.

“"Zahvaljujući selekciji Bojana Munjina imamo priliku da na festivalu u Užicu vidimo ono što je presek u regionu. Jedne godine je on fantastičan, nekad manje fantastičan. Ove godine žiri je imao različita mišljenja, što govori da je i kvalitet predstava, odnosno određenih elemenata u izradi predstava, bio dosta neujednačen. Oko glumačkih nagrada bilo je najmanje nedoumica, ali smo osetili pad kada je u pitanju pozorišna režija. Nismo prepoznali nešto što se može okarakterisati nekim kvalitativnim korakom napre, već smo procenjivali ko je u ovom trenutku najaktivnije ostao u mestu", izjavio je Romčević novinarima.

Stučni žiri 19. Jugoslovenskog pozorišnog festivala sačinjavali su pored Romčevića i kompozitor Miroljub Rasinski, pozorišni producent Hazim Begagić, scenografkinja Mia David i rediteljka Ana Vukotić.

Nagrade Ardalion dobitnicima će biti uručene na matičnim scenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: