"Teatar u jednom dejstvu" proglasio najbolje

Žiri devetog pozorišnog festivala Mladenovac 2014. godine „Teatar u jednom dejstvu“ pod nazivom „Ženski princip“, u sastavu: predsednik Đurđija Cvetić, glumica iz Beograda, i članovi: Boško Milin, dramaturg i teatrolog iz Beograda i Mihailo Maksimović, glumac iz Mladenovca, gledao je pet predstava u takmičarskoj konkurenciji, a odluku o najboljoj predstavi festivala doneo jednoglasno.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.10.2014.

12:41

Default images

Za najbolju na festivalu proglašena je predstava „Trpele“, Beogradskog dramskog pozorišta po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Bobana Skerlića.

„Ovaj kolektivni poduhvat ansambla Beogradskog dramskog pozorišta bljesnuo je kao događaj sezone u srpskom teatru, svojom istovremenom suptilnošću i direktnošću vratio nam je veru u mogućnost pravih pozorišnih izražajnosti. Zajednička igra sedam glumica koje funkcionišu kao jedna i koje se prožimaju i preklapaju u svojoj igri gradeći potresnu, ali ne patetičnu priču iz naše svakodnevice, vodila nas je kroz zanemarene aspekte naše realnosti. Režija Bobana Skerlića pokazala je da se korišćenjem čistih pozorišnih sredstava kao što su: pokret, glas, pesma i usklađenost glumačke igre i danas može stvoriti predstava koja će se pamtiti.“
Foto: Dragan Jovanoviæ ("Gospoða Olga", Narodno pozorište Sombor)
Poslednje večeri festivala Narodno pozorište Sombor je donelo predstavu „Gospođa Olga“, Milutina Bojića, u režiji Gorčina Stojanovića. Ovaj građanski komad za pišćeva života nije igran, a na premijeru je čekao do 1979. godine. I danas, tačno sto godina nakon nastanka, u njoj prepoznajemo savremeni duh građanskog života obojen licemerjem.

Branislav Jerković doneo je na scenu lik cinika Gidre koji prihvata društvene konvencije da bi se njima okoristio, Ivana V. Jovanović iznela je energično lik zavodnice Olge, Saša Torlaković u ulozi advokata Novkovića predstavio je svedenim sredstvima nadasve slabog čoveka, a njegovu ženu kroz dvadesetogodišnje trpljenje Tatjana Šanta Torlaković. Marija Bergam kao Vuka i Milijana Makević kao služavka Marija ispratile su, ne samo igru ansambla, nego i ideju života u senci laži.

Savet festivala „Teatar u jednom dejstvu” čine: Dimitrije Jovanović, predsednik, Dušan Stojković, Milan Mitrašinović, Goran Jeftić, Jasmina Čabrilo, Sanja Petrović i Milorad Đokić.

Osnivač Festivala je Skupština opštine Mladenovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: