„Kod večite slavine“ - večita provokacija rediteljima

Od 7. do 11. oktobra deveti festival „Teatar u jednom dejstvu“ okuplja ljubitelje pozorišta u Centru za kulturu Mladenovac.

Kultura

Izvor: Piše: Gordana Smuða

Petak, 10.10.2014.

15:36

Default images

Pet predstava iz Srbije, u selekciji „Ženski princip“ Željka Hubača, biće u konkurenciji za nagradu za najbolju predstavu o čemu će odluku doneti žiri: Đurđija Cvetić, glumica i predsednik žirija, Boško Milin, teatrolog i Mihailo Maksimović, glumac.

Zvanični takmičarski program festivala počeo je predstavom beogradskog pozorišta „Boško Buha“, Nušićevom „Gospođom ministarkom“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u sredu je Šabačko pozorište igralo „Tektoniku osećanja“, Erika Emanuela Šmita, u režiji Andree Ade Lazić. Sinoć je Narodno pozorište iz Beograda odigralo predstavu „Kod večite slavine“, Momčila Nastasijevića, u režiji mladog Milana Neškovića.
Dramsko delo je na sceni zadržalo svoju lirsku, emotivnu intonaciju, a glumci su sa velikom ubedljivošću izneli breme ideje o dobroti kao kobi. Teta Tina, u snažnoj i uzbudljivoj artikulaciji Hane Selimović, zatiče kafanu „Kod večite slavine“ kao mesto bluda i zle kobi. Ubrzo i sama postaje samo šraf u mehanizmu koji pokreće osvetnica Magdalena, u bravuroznoj izvedbi Vanje Ejdus. Boris Pingović, kao Podoljac, i Aleksandar Srećković, kao Sirčanin, ubedljivo su doneli na scenu ljude-marionete u rukama sudbine, a Nebojša Dugalić precizno je, svedenim sredstvima, izgradio lik Stojana/Ćope, čoveka koji svim silama pokušava da u leglo razvrata unese red i dobrotu.

Nenad Stojmenović, kao Roman, doneo je vilenjačko biće, ni na nebu, ni na zemlji, a Branko Vidaković izgradio je jasno lik Muktaša, pijanice i zgubidana. Teatar koji ne pravi ustupke publici, sudeći po aplauzu i reakcijama na okruglom stolu u „Foajeu“ nakon odigrane predstave, publika je znala da ceni.
Večeras će na festivalu nastupiti Beogradsko dramsko pozorište predstavom „Trpele“, Milene Depolo i Bobana Skerlića, u režiji Bobana Skerlića. U subotu Narodno pozorište Sombor zatvara festival „Gospođom Olgom“, Milutina Bojića, u režiji Gorčina Stojanovića.

Osnivač Festivala je Skupština gradske opštine Mladenovac, a podršku je pružio Sekretarijat za kuturu grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: